BIH

Kako su krali na izborima

Brojni slučajevi malverzacija zabilježeni na terenu

E. D. A

13.10.2014

Cijelog jučerašnjeg dana s terena su stizale informacije o teškim nepravilnostima zabilježenim na biračkim mjestima u BiH. Već od otvaranja birališta u sedam sati, sumnje su počele buditi prve informacije da 250 njih nije otvoreno na vrijeme.

Leci, kopije, mrtvi

Admir Malagić, portparol Ministarstva sigurnosti BiH i Odbora za sigurnost općih izbora 2014., u popodnevnim satima potvrdio je da su zvanično zabilježena dva slučaja izborne prevare poznate kao „bugarski voz“.

- U općini Novi Grad jedna osoba je iznijela prazan glasački listić s biračkog mjesta. Sličan slučaj desio se i na području općine Teslić, gdje je jedna osoba dobila dupli glasački listić, a jedan je iznijela van biračkog mjesta i pocijepala ga - kazao je Malagić.

Drastičan primjer izbornih malverzacija zabilježili su građani općine Ilidža, koji su medijima javili da Alija Budnjo, visoki dužnosnik SDA i vlasnik hotela „Ilidža“, manipulacijom i ucjenom pokušava doći do glasova za SDA.

On je dao svim svojim uposlenicima listiće s naznakom za koga trebaju glasati, uz obrazloženje da ih je zaposlila SDA te da su dužni glasati za njene kandidate. Također, svojim radnicima naredio je da listiće podijele i članovima svojih porodica uz napomene da su i oni dužni podržati SDA.

40 mrtvih glasača nalazilo se jučer na biračkom spisku samo jednog biračkog mjesta u mjestu Seonice (Klis) kod Konjica, javili su sinoć internet-portali!

Osim toga, na biračkom mjestu Četvrta osnovna škola na Ilidži, aktivisti SDA na ulazu su dijelili letke kojima su sugerirali da se glasa za Bakira Izetbegovića.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Ćamil Sijarić“, u sarajevskom naselju Dobrinja, pojavio se paket glasačkih listića namijenjen Tuzlanskom kantonu. Slučaj su posmatrači prijavili Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

U Odžaku je već do 11 sati Općinska izborna komisija (OIK) zaprimila nekoliko prigovora. Između ostalih, prijavljen je i jedan kandidat s liste SDA za Skupštinu Posavskog kantona, da je dan prije izbora u blizini gradskog parka 18-godišnjem mladiću uručio kopiju glasačkog listića s uputama kako glasati, iako je bio dan izborne šutnje.

Posmatrači su u Odžaku prijavili aktiviste SDA da su sakupljali i prevozili glasače do biračkih mjesta i davali im instrukcije za koga će glasati. Isti slučaj zabilježen je i u Fojnici, gdje su SDA-ovci nudili besplatan prijevoz glasačima, uz uvjet da glasaju za njih. U općini Jajce član biračkog odbora, koji zastupa SDA, u mjestu Biokovina biračima je pomagao pri glasanju.

I u Livnu su zabilježeni brojni slučajevi utjecaja na glasače, ali i dogovora livanjskih SDA i HDZ-a BiH da neiskorišteni listići, po završetku glasanja, putem predsjednika biračkih odbora budu podijeljeni na njih. Skandalozan slučaj u Livnu se desio i na biračkom mjestu 106-A-013 u mjestu Orguz, kada je predsjednik tamošnjeg biračkog odbora u glasačku kutiju ubacio čak 50 listića!

Iz općine Orašje CIK-u je samo jučer do podne bilo prijavljeno čak oko 50 slučajeva tzv. krađe identiteta. Primjerice, majka predsjednika Vlade Posavskog kantona prijavljena je na nekoj njoj nepoznatoj adresi u Zagrebu, iako živi u Vidovicama, a prijavljena je za dopisno glasanje bez njenog znanja i pristanka.

Predsjednik Mjesne zajednice Donja Mahala Nikola Ilišević u izjavi za Fenu naveo je primjer osobe koja je umrla prošle godine, a jučer je bila na spisku za dopisno glasanje. Primijećeno je i da se imena pojedinih osoba ne nalaze na biračkim spiskovima, a žive u općini Orašje.

Glasali u ime drugih

U fojničkoj Mjesnoj zajednici Prokos 1 na glasačkom mjestu u kabini je ostavljena hemijska olovka s imenom kandidata SDA za Federalni parlament Ramiza Meše. I u fojničkom naselju Ostružnica dva mladića, Nijaz i Ramo Meša, nudila su 20 KM građanima da glasaju za dvojicu kandidata HSP-a. Policija ih je udaljila od glasačkog mjesta.

Brojni su bili i slučajevi da su birači fotografirali svoje glasačke listiće. To su, primjerice, uradile dvije osobe u Mujković-Polju u Goraždu. U Kalesiji se na jednom biračkom mjestu pojavio problem s manjkom listića. Također, manjak od čak 400 glasačkih listića pojavio se na biračkom mjestu Dom zdravlja u Derventi. U Derventi je bilo i mnogo nevažećih ličnih dokumenata s kojima su građani došli na birališta.

U Sanskom Mostu zabilježeno je da je Said Midžan, kandidat SDA za Federalni parlament, jučer oko šest sati donio izborni materijal na biračko mjesto broj 032 A 000 u Stari hotel, s predsjednicom Biračkog odbora Edinom Brdar. Slučaj je prijavljen OIK-u, a svjedok ovog događaja bila je posmatrač Nađa Nukić.

Općinskoj izbornoj komisiji u Konjicu prijavljeno je da je na biračkom mjestu Idbar 127A048 nepoznata osoba glasala u ime D. N. koji uopće ne živi u tom mjestu, već u Americi!

U općini Čapljina, na biračkom mjestu Gorica, pojedini članovi Biračkog odbora navodno su nezakonito pokušali ubaciti listiće u glasačke kutije. Posmatrač koji je to pokušao spriječiti je napadnut, pa je morala intervenirati i policija.

Hazim Alibegović iz Gornje Tuzle i još više od 100 glasača jučer do 13 sati vraćeni su biračkog mjesta jer im je ličnoj karti istekao rok trajanja.

Na biračkom mjestu Kiseljak - Banja Vrućica 074B008A, u općini Teslić, privremeno je bilo prekinuto glasanje jer je član Biračkog odbora jedne stranke pokušao izbornu krađu sistemom „bugarskog voza“, nakon čega je udaljen s birališta te je glasanje nastavljeno.

Arnautović: „Bugarski voz“ zločinački je pothvat

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, komentirajući informacije koalicije „Pod lupom“ o tzv. bugarskom vozu, upozorio je jučer da je to teško krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od tri do pet godina.

- To je već dosta poznata tehnika zloupotrebe izbornog prava. Mi još nemamo relevantne i dokumentirane slučajeve, ali može se desiti da neki građani prošvercuju jedan ili dva glasačka listića, dakle da ne ubace sva četiri glasačka listića u glasačku kutiju i da to bude osnov već organiziranom, udruženom, kako ja znam reći, „zločinačkom“ pothvatu. To je jako opasna situacija i igranje vatrom, jer to je teško krivično djelo izborne prevare - kazao je Arnautović u jučerašnjoj izjavi za „Avaz“.

„Bugarski voz“ SDA i u Počitelju!

popunjavanje-listica-u-pocitelju

Fotografija s lica mjesta: Aktivisti SDA listiće popunjavaju izvan glasačkog mjesta Počitelj  

Internet-portali objavili su i primjer nepravilnosti s biračkih mjesta zabilježen jučer popodne u Počitelju, a fotografija s lica mjesta dokazuje čuvenu izbornu mahinaciju „bugarski voz“.

Kako je vidljivo s fotografije, aktivisti Stranke demokratske akcije listiće popunjavaju izvan glasačkog mjesta Počitelj pod brojem 173A031. Ova fotografija eklatantan je primjer izbornog inžinjeringa SDA, pogotovo jer je na ovom mjestu jedan od izbornih posmatrača Samir Veledar iz ove stranke, koji je i odobrio ovakav način popunjavanja listića.

Treba navesti da je cijelu situaciju posmatrao i policajac tamošnje policijske uprave, koji nije reagirao na ove nepravilnosti.

Izvještaj Koalicije „Pod lupom“

Veliki broj prijava građana protiv SDA  zbog podmićivanja glasača

pod-lupom-press-is3

S jučerašnjeg pressa Koalicije: Glasale umrle osobe, birališta i u vjerskim objektima

Mobilni timovi Koalicije „Pod lupom“ od jučer ujutro pa do 18 sati posjetili su više od 550 biračkih mjesta. Najčešće nepravilnosti koje su zapazili odnose se na omogućavanje glasanja biračima s nevažećim dokumentima, istovremeno ubacivanje svih glasačkih listića u glasačku kutiju, pomaganje biračkih odbora biračima da glasaju u kabini, porodično glasanje, „profesionalne“ pomagače, agitiranje aktivista političkih partija u blizini biračkog mjesta te prisustvo plakata političkih partija u krugu od 50 metara.

Mobilni timovi prijavili su lokalnim izbornim komisijama više od 50 kritičnih situacija, od kojih je najčešća bila onemogućavanje posmatrača ove koalicije da uđu na biračko mjesto, iznošenje praznih glasačkih listića s biračkog mjesta (npr. Bihać: BM 003A046, Livno: BM106A010, BM 106A011), onemogućavanje nadgledanja brojanja zaprimljenih listića prije otvaranja biračkog mjesta, dovoženje i glasanje birača na biračko mjesto kojem ne pripadaju (Stolac, BM 176A011), glasanje u ime drugih osoba (Stolac, BM 176A007) te izbjegavanje čitanja naglas imena birača pri identifikaciji (Brčko). Iz Jajca, s više biračkih mjesta, stižu prijave o više od dvije osobe iza paravana. S područja Doboja, MZ Mitrovići na biračkom mjestu 038B060, posmatrač je prijavio ponude od stranačkih posmatrača za dogovor i „zatvaranje očiju“ tokom brojanja glasova i njihovog dogovora o podjeli glasova.

Regionalni uredi Koalicije „Pod lupom“ zaprimili su više od 140 prijava građana, od kojih se većina odnosi na agitiranje prema glasačima u blizini biračkih mjesta, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića s označenim političkim subjektima i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkog mjesta.

U popodnevnim satima zaprimljen je veliki broj prijava građana protiv SDA na području TK (Živinice, Lukavac, Tuzla, Banovići), a odnose se na podmićivanje glasača, ponude prisutnima na biračkom mjestu da se napravi konsenzus i glasa za ljude koji nisu izašli na izbore, kupovanje hrane glasačima i opće agitiranje da se glasa za tu stranku.

S područja Cazina i Zvornika stigle su prijave građana o planovima da se vrše nedozvoljene aktivnosti na dopisivanju ličnih glasova kandidata (kod preferencijalnog glasanja).

Za dva biračka mjesta jučer je prijavljeno da se nalaze u vjerskim objektima, što je nezakonito, saopćila je Koalicija „Pod lupom“.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.