Glasali smo za one koji nas nisu pokrali

"Avaz" na biralištu u uništenom Topčić-Polju, mjestu uništenom tokom majskih poplava

A. DŽONLIĆ

U mjesnoj osnovnoj školi u Topčić-Polju jučer je tokom dana bio dugačak red, ali su glasači bili strpljivi. Svega stotinjak metara dalje, kataklizmični prizori kuća uništenih tokom katastrofalnih majskih poplava i pokretanja klizišta.

Strpljivo čekali

- Treba glasati 958 birača, a zanimljivo, do deset već sati ih je izašlo skoro 200 - kazao nam je Mersad Begić, predsjednik Biračkog odbora u ovom zeničkom naselju.

kuce0247

Topčić-Polje jučer: Obnova na početku

Istakao je da nije bilo nikakvih problema te da su građani, uprkos neočekivanoj gužvi i malom prostoru, strpljivo čekali red. Aziz Neslanović na biralište je izašao sa suprugom Besimom.

- Vidite i sami, kada dođete u selo, kako nam je "dobro" i kako i koliko su ispoštovali obećanja da će nam pomoći - kaže Aziz.

Besima dodaje da je razočarana odnosom države prema Topčić-Polju i da ubuduće želi gledati druga lica na vlasti, očekujući bolje stanje u cijeloj državi.

Zajko Derlić smatra da je mnogo bitnije kako razmišljaju mladi nego oni u trećoj životnoj dobi.

rtrojkica

- Omladina treba paziti kome će dati glas. Neka narod ne glasa za one koji su ih pokrali. Ako glasaju, opet će im raditi isto, a sami će biti krivi - kaže Zajko.

Slično razmišlja i Izet Čajlaković, koji ističe da se "nada promjenama nabolje". U redu za glasanje zatekli smo i Azru Halilović, kojoj je ovo prvi izlazak na izbore.

- Treba glasati za mlađe ljude i za one koji su sposobni nama mladima osigurati posao, plaćeno radno mjesto - navodi ona.

Obnova na početku

Vraćajući se s biračkog mjesta u Topčić-Polju, srećemo mještane koji se raspituju ima li u školi gužve.

yenaicoek

Besima i Aziz Neslanović: Razočarani odnosom države

- Prekinuo sam popravku kuće na sat-dva da glasam. Normalno je da ću glasati, da mi više ne bude ovako. Šta je sat-dva u nedjelju u odnosu na četiri godine koje nam mogu uzeti - ističe Izet Subašić.

Mještani uglavnom kažu da je obnova još na početku te da im, osim novinara koji ih redovno obilaze, rijetko ko dolazi da upita kako im je.

Glasale i izbjeglice smještene u kasarni

Na biralištu smo sreli i nekoliko izbjeglica smještenih u zeničkoj kasarni, jer se ne mogu vratiti u svoje domove.

- Došli smo u svoje selo, iako, faktički, ovdje više nemamo ništa. Ipak, ispunjavamo svoju obavezu, radi djece, radi budućnosti. Nadamo se da će pobijediti bolji ljudi od ovih sada - kaže nam Sanel Hazić.

NA VRH

Podijeli članak na