BIH

Goražde: U sistem navodnjavanja bit će uloženo tri miliona KM

Počela realizacija projekta Svjetske banke

Al. B.

15.10.2014

U Kodžaga Polju kod Goražda započeli su radovi na izgradnji sistema navodnjavanja u koji će biti uloženo tri miliona maraka. Sistemi koji će poljoprivrednicima omogućiti navodnjavanje njihovih usjeva vodom iz rijeke Drine bit će izgrađeni i u susjednim Ahmovićima, u Gunjevićima, Kolovaricama, Hubjerima i Kazagićima kod Goražda te Cvilinu u općini Foča u FBiH.

- Izuzetno smo sretni što smo zvanično počeli radove na izgradnji najsavremenijeg sistema navodnjavanja ukupne dužine oko 2.500 metara. Završetkom ovog projekta najviše koristi će imati građani dijelova mjesnih zajednica Osanca, Sadba, Vitkovići i Hubjeri koji žive od poljoprivredne proizvodnje, što je i cilj projekta. Zahvaljujem građanima koji su dali zemljište bez naknade. Vrlo je važno da je ovo plodno zemljište i da će ovaj sistem navodnjavanja koristiti oko 60 porodica - kazao je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović (SBB), tokom posjete Kodžaga Polju.

Prema riječima predsjednika Savjeta MZ Vitkovići Dževada Bekrije, izgradnja sistema navodnjavanja trebala bi povećati obim poljoprivredne proizvodnje na ovom području, olakšati svakodnevne aktivnosti poljoprivrednika, ali i utjecati na rast vrijednosti zemljišta u ovom dijelu općine Goražde.

Bekrija dodaje da će sistemom gazdovati Udruženje „Viko", koje okuplja korisnike vode.

Projekt rekonstrukcije i razvoja modernih sistema za navodnjavanje realizira Svjetska banka u saradnji s domaćim vlastima. Planirana je izgradnja po pet sistema za navodnjavanje u FBiH i RS, za što će biti izdvojeno 40 miliona američkih dolara, od čega u FBiH 22 miliona dolara.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.