BIH

Damir Aganović, direktor KCUS-a: Pojava ebole moguća i u BiH!

Smrtonosni virus nastavlja se širiti Balkanom

A. Nu.

18.10.2014


Smrtonosni virus ebola širi se Balkanom! Pacijent sa simptomima sličnim onima koje imaju zaraženi ebolom primljen je četvrtak navečer u zdravstveni centar prištinskog naselja Dardanija, izvijestili su jučer kosovski mediji.

Ovo je drugi slučaj koji se povezuje s ovim virusom, a prvi je registriran u Makedoniji, gdje se sumnja da je državljanin Velike Britanije umro od ebole nakon što se vratio iz zapadne Afrike.

Poduzete mjere

Kako prenose prištinski mediji, pacijent je mogao doći u kontakt s virusom tokom boravka na hadžu.

- Ebola, ipak, još nije potvrđena. Potrebno je obaviti sve analize - kazali su ljekari.  

Rizik od pojave ebole, koja se rapidno širi, postoji i u našoj zemlji, zbog čega se provode pojačana kontrola i nadzor nad putnicima koji se vraćaju iz zemalja gdje je epidemija ove bolesti već registrirana.

Pripreme su počele i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a direktor ove medicinske ustanove Damir Aganović kazao je da od ponedjeljka u prostoru Psihijatrijske klinike počinju pripreme za formiranje tzv. izolatorija veličine 230 kvadrata, a od institucija su zatražili pomoć i u nabavci potrebnih zaštitnih odijela.

- Naša karantena ne zadovoljava medicinske uvjete, jer to trebaju biti specijalne izolacijske prostorije ili barem kreveti pod pritiskom kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu. Potrebna je veoma dobra organiziranost. Ako se pojavi ebola, a velika je mogućnost da hoće, mi ćemo, praktično, i učiti, jer se prvi put suočavamo s tom endemskom bolešću. Trebat će nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a te sličnih tijela. U fazi smo nabavke i potrebnih lijekova - rekao je Aganović.

Haris Pajtić, koji već duže vrijeme obavlja jednu od najviših i najodgovornijih funkcija u Misiji UN-a u Darfuru, u izjavi za "Avaz" kazao je da je ebole smrtonosna, u šta se uvjerio boravkom u Africi.

aganovic-pajtic

Vanredno stanje

- Centar pojave ebole je u Gvineji, odakle se proširila na Liberiju i Sijera Leone. Tamo je vanredno stanje. Epidemija je krenula jer pojedina afrička plemena imaju tzv. period žalovanja. Članovi porodica nisu poštovali pravila, doticali su tijela mrtvih koja su veoma infektivna i došlo je do epidemije - kazao je Pajtić te dodao da je UN prije mjesec pokrenuo mirovnu operaciju u borbi protiv širenja ebole.  

I bh. hadžije dobile upute

Prema riječima Jelene Ravlije, glavnog federalnog epidemiologa, i bh. putnicima koji su se vratili iz Saudijske Arabije, gdje je zabilježena ebola, date su usmene i pisane preporuke u slučaju da osjete neke simptome, poput temperature, otežanog disanja...

- Ljudi koji su se vratili s hadža nisu promatrani kao da se vraćaju s područja gdje je registrirana ebola, s obzirom na veoma dobru organizaciju putovanja. Date su im preporuke, ako se pojave neki od simptoma u određenom vremenu, da se jave ljekaru - kazala je Ravlija.

Odgođeno razrješenje

Iako je Upravni odbor KCUS-a, na čijem se čelu nalazi prof. dr. Muhamed Gribajčević, na prekjučerašnjoj sjednici trebao razmatrati razrješenje Damira Aganovića, direktora ove medicinske ustanove, to se ipak nije desilo.

Kako saznajemo, odluka o razrješenju Aganovića s pozicije na kojoj je od jula 2012. godine skinuta je s dnevnog reda.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.