BIH

Latićeva teza o ulozi IZBiH u pobjedi SDA izazvala reakcije

Ko podržava nekoga, snosi i odgovornost za njegov rad

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

18.10.2014


Bošnjački publicista i analitičar Nedžad Latić tekstom u kojem je problematizirao utjecaj veza pobjede Stranke demokratske akcije (SDA) na izborima s Islamskom zajednicom u BiH i njenom zloupotrebom izazvao je reakcije u intelektualnim krugovima.  

Različiti stavovi

Njegova teza da je presudan faktor za SDA-ov status favorita bila podrška Islamske zajednice u BiH, premda se IZ deklarativno distancirala od podrške bilo kojoj političkoj partiji, prouzrokovala je dinamičnu debatu, posebno u pogledu odgovornosti za kasnije rezultate te stranke.  

Ugledni bh. intelektualci i analitičari u razgovoru za "Dnevni avaz" podijeljeni su u mišljenju koliko je IZBiH na proteklim izborima davala podršku jednoj političkoj opciji. No, jedinstveni su u ocjeni da se utjecaj nijedne religijske zajednice ne bi smio reformulirati u pravcu određenih političkih stranaka.

Akademik Muhamed Filipović smatra da je teško reći da je Islamska zajednica podržavala SDA, jer ni Sabor ni Rijaset IZ nisu donijeli odluku o takvoj podršci. No, ističe da je činjenica da je veliki broj članova SDA istovremeno i član najviših institucija IZ.

- Ne može niko negirati da veliki broj aktivnih članova IZ i uleme, čak i članova najviših institucija uleme, učestvuje aktivno u radu SDA, da su, da tako kažem, funkcioneri stranke i da je podržavaju. Onaj koji podržava jednu političku opciju, naravno odgovara i za njene učinke - kaže profesor Filipović.

Poruka za obmanu

Esad Bajtal, profesor i politički analitičar, kaže da su sve vjerske zajednice u BiH debelo ispolitizirane, a politika religizirana. To, smatra Bajtal, dovodi do simbioze koja vjerskim zajednicama, za koje kaže da su „prestale biti u dosluhu s nebom i s Bogom", dozvoljava da se služe sredstvima i načinima politike. Za njega je pitanje "je li IZ podržavala SDA na proteklim izborima" suvišno.

- Sve je to bio dio jednog aranžmana koji je trebao poslati poruku javnosti: Eh, eto, nećemo više, mada do sada jesmo. A ustvari je bila samo poruka obmane. Sve što je SDA radila od devedesetih do danas radila je sa IZ i uz njenu pomoć. Mi tu simbiozu vidimo, to je nešto što je očigledno, kao što vidimo debelu upetljanost Srpske pravoslavne crkve u ono što se radilo na političkom planu, uključujući i organizaciju ratova - kaže profesor Bajtal.

Dino Abazović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da sve religijske zajednice u BiH na direktan ili indirektan način imaju utjecaj na politička dešavanja.

- To je legitimno. Ono što nije legitimno kada se ti utjecaji na određene politike reformuliraju u pravcu određenih političkih stranaka. Ne vidim da je na ovim izborima zbog političke volje religijskih zajednica, ova ili ona opcija pobijedila, daleko od toga - kaže profesor Abazović.

Mulabegović: Odgovornost pojedinaca

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), kaže da se na osnovu sporadičnih zloupotreba vjerskih prostora i objekata ne može govoriti o generalnoj podršci Islamske zajednice politici SDA.

- Ne može se onda tu govoriti ni o generalnoj odgovornosti IZ, nego o odgovornosti pojedinaca ili imama iz te jedne ili dvije džamije - kaže Mulabegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.