BIH

Svi vjerujemo u bržu uspostavu vlasti, jer neće biti eksperimenata tipa "SDP 2010."

Zoran Tomić, profesor političkog marketinga

Amil DUČIĆ

19.10.2014


Zoran Tomić, profesor političke komunikacije i političkog marketinga te dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, izjavio je u intervjuu za „Avaz“ da kada bi rekao da je očekivao ovakve izborne rezultate kakvi nam se ovih dana nakon prebrojane većine glasova prezentiraju, onda sigurno ne bi bio potpuno iskren.

Izborni inžinjering

Bilo je, kaže, puno nepoznanica. Prije svega, to je omjer snaga političkih stranaka i predsjedničkih kandidata kada je riječ o dominantno bošnjačkim političkim strankama, a uzimajući pri tome u obzir i SDP i DF.

- S druge strane mi je bila nepoznanica koliko je oporba u RS relevantna da ugrozi SNSD i Milorada Dodika. U političkoj areni kod Hrvata bio je veliki upitnik oko Martina Raguža, točnije koliko će Martin „dobiti“ bošnjačkih glasova. Kada sve dileme stavimo u kontekst izbornih rezultata, za mene, ipak, jeste iznenađenje pobjeda Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva - ocjenjuje dr. Tomić u intervjuu za naš list.

U Predsjedništvu BiH imamo novog/starog bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, zatim hrvatskog Dragana Čovića te, najvjerovatnije, srpskog člana Mladena Ivanića. Kako Vi komentirate ovakav sastav?

- S obzirom na to da je konkurencija bila veoma izražena kod izbora bošnjačkog člana za Predsjedništvo BiH, bilo je jasno da je u prednosti onaj kandidat koji ima stabilniju i šire organiziranu stranačku bazu. Rekao sam da mi je Ivanić iznenađenje mada se vidjelo da ima potporu određenih međunarodnih organizacija. Uspio je posložiti kockice i pobijediti i to je vrijedno čestitki. Dr. Čović, prema svim analizama, bio je pobjednik unutar hrvatskog biračkog tijela. Međutim, izborni inžinjering je učinio i ovu utrku uzbudljivom i, donekle, neizvjesnom. 

Kako biste komentirali izborni rezultat SDA, koja je pobijedila na državnom i federalnom nivou?

- Nekoliko je činitelja važnih u kontekstu ove pobjede. Stranka demokratske akcije je u posljednje vrijeme bila van izvršne vlasti, prije svega na razini države. Išla im je naruku politička kompromitacija SDP-a, koji je loše kormilario političkom scenom u BiH posljednje četiri godine. Velika su stranka i dobro organizirana na terenu. Dominantno su vodili kampanju odozdo prema gore. Imaju stabilno biračko tijelo koje se odazvalo političkim porukama lidera SDA.

Neki su skloni reći da su građani ipak glasali za promjene, imajući pri tome na umu da je SBB - Fahrudin Radončić ostvario drugo mjesto, a DF - Željko Komšić treće. Šta Vi mislite o tome?

- Da! Bili su ovo izbori i kontinuiteta, ali i promjena. Može se reći da su SBB i DF također izborni pobjednici. SBB se potvrdio kao stabilna politička stranka s formiranim biračkim tijelom i dosljednim političkim porukama. Na SBB se treba računati u svim budućim političkim procesima u bh. političkoj areni. Prije izbora bilo je teško procijeniti odnos DF-a i SDP-a. DF ima priliku nametnuti se dugoročno kao lider socijaldemokracije u BiH. Važan je to politički prostor i važno je da ga popune političke stranke koje imaju kapacitet izgradnje bolje Bosne i Hercegovine.

zoran-tomic-4-kopija

 Tomić: SDA treba povesti proces formiranja vlasti

 

Kada je riječ o područjima u kojima žive pretežno hrvatski građani, poslana je nedvosmislena poruka budući da je HDZ BiH tu uvjerljivi pobjednik. Vaš komentar?

- Dr. Čović veliki je pobjednik ovih izbora. Dobio je veliko povjerenje svoga naroda. Imao je sjajnu i inventivnu kampanju. Njegove poruke bile su poruke jake, stabilne i europske Bosne i Hercegovine. Naravno, njegove poruke bile su i poruke jednakopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u boljoj BiH. Na njemu je značajna politička odgovornost. Uvjeren sam da će potporu svoga naroda znati uklopiti u uspješniju Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnosti i prosperiteta.

Kako komentirate izborni rezultat HDZ-a 1990? Zanimljivo je da je ova stranka ostvarila daleko slabiji rezultat od njenog predsjednika Martina Raguža. Kako Vi na to gledate?

- Danas je evidentno da je Martin Raguž bio kandidat pojedinih ambasada, fondacija i raznih drugih formalnih i neformalnih skupina. Trebao je pobijediti s većinom bošnjačkih glasova. Nije uspio jer je narod teško prevariti. Istina, Martin Raguž je imao dobru kampanju i prihvatljiv program. Retorički je spretan, a politički iskusan. On je bio dobar materijal za političko pakiranje onih koji su osmislili projekt Martin Raguž.

Nove vlade

U konstelaciji kakvu imamo sa SDA, HDZ-om BiH, SBB-om i DF-om. Kakve kombinacije vidite kada je riječ o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou? Je li moguće očekivati ekspresnije formiranje vlasti nego nakon izbora 2010. godine?

- Svi vjerujemo u bržu uspostavu vlasti. Optimizam je tim veći jer neće biti eksperimenata tipa „SDP 2010.“ Vjerujem da ni OHR neće odigrati novu prljavu igru u procesu konstituiranja vlasti. Ne znam kako će se posložiti nove vlade i većina u parlamentima. Evidentno je kako je SDA lider toga procesa. Oni su pravi izborni pobjednici i stoga imaju najveću odgovornost. Bilo bi dobro da unutar bošnjačke političke volje dođe do približavanja SDA i SBB-a.

Ako se toj snazi pridoda DF, onda imamo stabilan politički blok koji predstavlja značajno biračko tijelo. S hrvatske strane partner je HDZ BiH. E, unutar srpske političke arene neizvjesno je mogu li SNSD i SDS zajedno. Kohabitiraju sa srpskim članom Predsjedništva BiH iz PDP-a. Zanimljiva politička situacija.


Ovi izbori su pokazali da u RS više nema jednog gospodara

Zadržimo se na situaciji u RS. Ivanić (Savez za promjene) je u Predsjedništvu BiH, Dodik je zasigurno ponovo predsjednik RS, a njegova stranka je pobjednica u RS, međutim, nema toliko veliku prednost kao 2010. Za petama joj je SDS, koji je zajedno s PDP-om jači. Kako protumačiti opredjeljenje građana RS u tom smislu i šta treba očekivati kada je riječ o formiranju vlasti u RS?

- Ovi izbori su pokazali da u RS više nema jednog gospodara. Politika u RS morat će biti politika kompromisa. Nitko nije tako jak da može sam. Bilo bi suludo praviti izborne kombinacije s malim strankama. To ne bi doprinijelo političkoj stabilnosti u RS. Ukoliko lideri nisu spremni na kompromis, mogući su i novi izbori u RS. Trebat će im mudrosti i dobre političke volje. Morat će brzo zakopati ratne sjekire, ohladiti glave i sjesti za stol ukoliko žele dobro svom narodu i građanima u RS. Važna je ta politička stabilnost i politički kompromis zbog stabilnosti vlasti na razini Bosne i Hercegovine.

Treba mijenjati izborna pravila

Kako komentirate, ipak, malu izlaznost građana na izbore od 54 posto?

- Politički proces u BiH već duže vremena je u krizi. U međuvremenu su načinjene strašne političke gluposti koje su se odrazile na političku klimu u BiH. Jedan dio birača je to prepoznao i vidio te kaznio glasujući za promjene. Drugi dio je rekao „gonite se k vragu“ i ostao doma. Šteta. Veća izlaznost je mogla ponuditi snažnije promjene. Oni koji su pobijedili dobili su još jednu priliku. Valja je iskoristiti.

Možete li prokomentirati veliku brojku od skoro 500.000 nevažećih glasačkih listića?

- Glasovao sam. Rekao sam prijateljima za ovakav sustav glasovanja treba imati najmanje srednju školu. Ni organizacija izbornog procesa nije bila dobra. Ne kritiziram CIK. Učinili su maksimum napora da sve prođe dobro. Treba mijenjati izborna pravila i pojednostaviti glasovanje. Treba i tehnički unaprijediti proces prebrojavanja glasova. Kažem treba. Nije to lako. Živimo u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.