BIH

Hadžić dobio infarkt, Šešelj ima rak na jetri

Slom ratnih zločinaca

Redakcija

19.10.2014

Goran Hadžić, haški optuženik i nekadašnji čelnik takozvane Republike Srpske Krajine, doživio je prije nekoliko dana u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu blaži srčani udar, a tom prilikom je pao i povrijedio rame, prenio je srbijanski „Kurir“, pozivajući se na izvore bliske Haškom tribunalu.

Hadžić se navodno sada osjeća bolje.

„Ljekarske analize su u toku, a nakon njih će biti detaljno utvrđeno šta se dogodilo“, prenosi portal „Kurira“ i citira Savu Štrpca, koji kaže da mu je Hadžić u srijedu i četvrtak, kada ga je on u Hagu lično vidio, „izgledao sasvim normalno“.

Haški tribunal je Hadžića 2004. godine optužio za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je da je kao čelnik Krajine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao suizvršilac tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Vijest o Hadžićevoj navodnoj povredi dolazi u vrijeme kada srpski radikali tvrde da je njihov vođa, također haški optuženik, Vojislav Šešelj teško obolio.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) saopćili su da Šešelj ima metastaze na jetri, ocijenivši da Međunarodni sud za ratne zločine na podučju bivše Jugoslavije (ICTY) „ubija Vojislava Šešelja, jer nema dokaza da ga osudi“.

Nakon što je potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić jučer izjavio za srbijanske medije da su Šešelju otkrivene metastaze na dva mjesta na jetri i da je lično Šešelj odobrio da se ta informacija objavi, u nedjelju je zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović rekao da Hag krije stvarnu dijagnozu i ljekarske nalaze o Šešeljevom zdravstvenom stanju.

Šarović je na konferencji za novinare, kako se navodi u saopštenju stranke, a koje prenosi Tanjug, naveo da su Šešelju otkrivene metastaze na dva mjesta na jetri.

Šarović je novinarima pokazao izvještaj u kojem umjesto dijagnoze stoji bijeli papir, a to je izvještaj, navodno, dostavljen Šešelju nakon nekoliko njegovih zahtjeva ljekarima.

„Niko nema pravo kriti nalaz o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja“, rekao je Šarović, optužujući ICTY za neodgovarajuću i nepravovremenu zdravstvenu njegu Vojislava Šešelja, koji je u haškom pritvoru 12 godina.

Prošle godine SRS je objavio da su Šešelju u oktobru kirurzi u Hagu zbog tumora odstranili 30 centimetara debelog crijeva.
Uprkos brojnim zahtjevima, prošli su svi rokovi za donošenje presude Šešelju, istaknuo je Šarović, ustvrdivši da su „svi koji šute i ne čine ništa sudionici u ubistvu“, ubrojivši tu i srbijansku vladu.

Glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska izjavila je beogradskim medijima da ne želi komentirati ni navode SRS-a o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja ni optužbe iz te stranke kako ICTY ima namjeru likvidirati Šešelja neodgovarajućim liječenjem.

Optužnica Vojislava Šešelja tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Odvojeno od optužnice Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštivanja suda na 15, 18 i 24 mjeseca zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.