BIH

Uspješno prodaje patent za sprečavanje razmnožavanja pasa

Izum veterinara Almira Karabegovića tražen u Evropi

F. VOJIĆ

20.10.2014

Almir Karabegović (48), doktor veterine iz Bihaća, pune tri godine radio je na usavršavanju unikatnog patenta spirale za ženke pasa, čija je funkcija sprečavanje razmnožavanja.

- Na ideju sam došao potaknut negativnim rezultatima operativnih zahvata obavljanih s ciljem sterilizacije, koji su imali slabe efekte, a neki su završavali i uginućem ženki. Nakon tri godine, u kooperaciji s još nekoliko poslovnih partnera iz Evrope, zajednički smo proizveli spiralu koja je postala veoma tražena u Austriji, Njemačkoj i Holandiji, a postoji veliki interes i kod nas - priča Karabegović i dodaje kako je već dobio narudžbu za 7.000 komada za jednu veterinarsku ustanovu iz Austrije.

Nakon što je usavršio svoj patent, Karabegović je bezuspješno obilazio domaće urede i tražio način kako ga zaštititi i registrirati firmu. Njegovom strpljenu došao je kraj pa je nekoliko kilometra preko graničnog prijelaza Izačić, u prvoj općini u susjednoj Hrvatskoj, u Ličkom Petrovom Selu, registrirao firmu i počeo s proizvodnjom ovog veoma traženog izuma.

- Znanje, rad i volja donose uspjeh koji, nažalost, nije bio prepoznat na domaćem tlu. Upravo ovakva nebriga tjera mlade da napuste BiH, a oni koji žele ostati i raditi u svojoj zemlji prinuđeni su svoje znanje unovčiti preko zemalja Evropske unije - kaže Karabegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.