BIH

Sestra Tonka: Milan će iz ovoga izaći s tri srca, a ne jednim

„Avaz“ u posjeti rodnom selu zagrebačkog gradonačelnika

M. SMAJKIĆ - M. HODŽIĆ

21.10.2014

Milan Bandić je junak, rečenica je koju je ponovio svaki stanovnik gruđanskog kraja, pogotovo sela Pogana Vlaka, kojeg je naša ekipa tokom jučerašnjeg obilaska ovog kraja upitala da prokomentira hapšenje gradonačelnika Zagreba.

Seljačko dijete

U tom malom selu, udaljenom od Gruda pet kilometara, živi majka zagrebačkog gradonačelnika, Blagica, koja je prije nekoliko dana napunila 85 godina.

Iako su Bandići iz susjednog sela Cerov Dolac, njegov otac kuću je sagradio u mjestu svoje supruge. U maniru pravih komšija, svi su nam jučer uljudno objasnili put do Bandićeve kuće, ali s nama će, kažu, razgovarati tek nakon što baba kaže svoje.

anteislavica

No, vijest o tome da joj je voljeni sin uhapšen, Bandićevu majku prikovala je za krevet. Kazala nam je to, grcajući u suzama, Bandićeva sestra Tonka Macan, koja je našu ekipu pozdravila na ulazu kuće.

- Ovo je tuga i žalost. Sad je odavde otišao doktor, jer je majka cijelu noć provela na infuziji. Recite mi je li to žalosno. Je li to moj brat zavrijedio? Moj muž je invalid i cijelu noć smo s majkom proveli. Stalno je bio doktor ovdje, jer, evo, kao đuturum je dočekala da se njenom sinu to pakuje. A on je samo pomagao sirotinju i male ljude. Napišite na prvoj stranici: Je li Hrvat iz Hercegovine to zavrijedio, a samo je branio svoje korijene? Nemojte me više ništa pitati, upitajte Milanovića - poručuje Macan.

Ipak, na naše pitanje vjeruje li da će joj brat iz cijele priče izaći kao pobjednik, odgovorila je:

- Ja vjerujem da će Milan izaći s tri srca, a ne s jednim.

U obilasku komšinice, babe Blagice, bio je i 93-godišnji Radoslav Macan, krsni kum Milana Bandića. Kako nam kaže, Milanova majka veoma je ožalošćena, kao i sestra.

grudejucer

Grude jučer: Hapšenje Bandića nezaobilazna priča

 - Kao da je jučer bilo, a 1955. godine sam ga držao u naručju u crkvi u Ružićima… Vidio sam ga prije mjesec i baš me pitao čime smo ga na krštenje vozili. Rekao sam mu: „Moj Milane, pa nismo autom, tad je samo magaradi bilo.“ Rekao sam mu i da se čuva. On je dobar, seljačko dijete koje hoće raditi i pravi je radnik, ali neko to ne trpi. Svega se tu napravi. Ne kaže se džaba: „Nenadnja te gonila“, jer to su nenadane radnje. Ali, zapamtite, bit će ona „Tresla se gora, rodio se miš“ - kazuje nam Macan.
    
Uoči izbora

Bandićeve komšije Ante i Slavica Bračić ogorčeni su zbog njegovog hapšenja. Progone ga, smatraju, samo zato što je Hercegovac. Ante vjeruje da je Bandić nedužan te da se radi o čisto politički motiviranom hapšenju uoči izbora.

- Ne mogu ga smisliti samo zato što je Hercegovac. On je junak i ostat će junak, oni neka rade šta hoće. On će iz ovoga izaći čist kao suza - poručuje Slavica.

Pomagao svima

Ispred firme „Auto-Bandić“ zatekli smo radnika Ivana, koji nam je kazao da je njegov gazda Nenad Bandić jutros otputovao u Zagreb.

- Njegov i Milanov djed su braća i otputovao je jutros. Milan ima brata u Njemačkoj, a od ostale bliže rodbine, uglavnom, svi su razasuti po svijetu. Milan je ovdje pomagao svakome, i bolesnom i zdravom - riječi su ovog radnika.

Šta o hapšenju Bandića misle građani Gruda

anketa01

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.