BIH

U BiH se dnevno kradu četiri vozila!

Zabrinjavajući izvještaji policijskih službi

A. Nu.

21.10.2014

Broj ukradenih vozila na prostoru BiH povećan je u prvoj polovini ove godine. Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), u ovom periodu ukradena su čak 623 automobila, dok su u RS evidentirane 62 krađe! Iako u osiguravajućim kućama BiH tvrde da nemaju tačne podatke o tome kolike štete godišnje pretrpe na ime ukradenih vozila, naš izvor tvrdi da godišnje na to ime bude isplaćeno više od pet miliona KM.  

Mali broj pronađenih

Najviše osoba bez svog ljubimca ostalo je u Sarajevskom kantonu, prijavljena je krađa čak 430 motornih vozila, a vraćeno je tek 108 vozila, ili 25 posto od ukupnog broja ukradenih. U Sarajevu su na udaru kriminalaca najčešće naselja Grbavica i Dobrinja.

- FUP-u je u julu prijavljeno 117 krađa motornih vozila, a u avgustu 91 krađa - kazali su nam iz ove službe.

Alarmantan je i podatak policijskih službi da se pronađe tek nešto više od sedam posto ukradenih automobila, dok se njih 93 posto nikada ne pronađe.

Prema podacima policijskih službi, na meti automafije najčešće su automobili Volkswagen, a zatim slijede vozila Škoda, pa Audi, BMW, Renault... Prema policijskim izvještajima, u posljednje vrijeme više se prijavljuje otuđivanje luksuznih vozila novijeg datuma proizvodnje.

Inače, automobili njemačke, francuske ili češke proizvodnje na meti su i u drugim balkanskim prijestonicama.

Krive policiju

Iako iz policijskih krugova, posebno u Sarajevu, dolaze informacije da se vozila sve manje kradu, jer ih je, navodno, teže prebacivati preko granice, a zbog činjenice da su mnogi kriminalci pohapšeni, razbijene njihove policijske veze, a pod nadzorom otpadi na kojima se ukradena vozila rasklapaju ili sijeku, situacija na ulicama bh. gradova ukazuje na suprotno.

Za ovako lošu situaciju građani krive policiju. Oni kojima je ukradeno vozilo tvrde da policija sporo reagira, da nema uvezanog sistema između policijskih stanica u zemlji i da je vrlo slaba ili skoro nikakva komunikacija s Graničnom policijom. Također, građani tvrde da policija najčešće zna gdje idu ukradena vozila, ali da je nemoćna da bi razbila takve lance automafije.

Automafija hara Balkanom

Prema dostupnim podacima policijskih službi, na području Balkana u posljednje dvije godine potražuje se čak 130.000 ukradenih vozila. Velik broj njih ukraden je u BiH, više od 20.000! U Evropskoj uniji ukrade se godišnje oko 1.200.000 vozila, od čega se oko 800.000 vozila i pronađe. Podaci Interpolove baze podataka, koja se svakodnevno ažurira, pokazuju da se traga za čak 7,5 miliona vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.