BIH

Historijski datum koji država ne obilježava

Na današnji dan 1377. godine krunisan Tvrtko I Kotromanić

Autor:N. SMAJLOVIĆ

26.10.2014

Dana 26. oktobra 1377. godine u Milima, nedaleko od Visokog (današnje naselje Arnautovići), krunisan je jedan od najvećih bosanskih vladara Tvrtko I Kotromanić. Danas se navršava punih 637 godina od njegovog krunisanja, ali, nažalost, država, kao i lokalna visočka vlast neće obilježiti još jedan značajan datum u hiljadugodišnjoj historiji Bosne.

Zlatni novac

Tvrtkovim krunisanjem uspostavljena je nezavisna Kraljevina Bosna, a za vrijeme njegove vladavine Bosna je bila najmoćnija država na Balkanu. Bosna je tada obuhvatala i kompletnu Dalmaciju, bila je prva država koja je uvela u upotrebu vatreno oružje, a za vrijeme Tvrtkove vladavine kovan je zlatni novac koji je u to vrijeme po veličini bio četiri puta veći od novca ostalih evropskih zemalja.

tvrtkova-bista

Tvrtko I Kotromanić bio je najveći bosanski vladar

Jedna zanimljivost vezana je uz taj novac. Naime, krajem 90-ih godina jedan primjerak tog novca našao se na aukciji u Zagrebu, međutim, predstavnici BiH nisu uspjeli doći do tog jedinstvenog primjerka bosanskog novca, za koji je nepoznati aukcionar ponudio veću svotu novca i dobio ga u svoje vlasništvo. Tvrtko I Kotromanić umro je 10. marta 1391. godine, a naslijedio ga je njegov rođak Stjepan Dabiša.

Bez oznake

Iako se nedaleko od Visokog nalazi krunidbeno mjesto bosanskih vladara i crkva u Milima, današnja država ne brine o takvim mjestima, tako da su ostaci crkve u lošem stanju, jedno vrijeme nije postojala ni oznaka da se radi o krunidbenom mjestu bosanskih vladara, a ovaj vrlo bitan datum niti ove godine neće biti obilježen.

Jedna ulica

Visoko, osim jedne ulice, nikada nije na neki drugi način pokazalo brigu o historiji, čiji je veliki dio nastajao upravo nedaleko od Visokog. Ostaje nada da će se ovakav odnos prema svijetloj historiji promijeniti i da će mjesta poput crkve u Milima, kao i bitni datumi početi obilježavati na dostojan način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.