BIH

Djeca šehida i poginulih boraca: Dijele istu bol!

Treći rođendan Foruma Novog Sarajeva

H. LISIĆ

26.10.2014

Djeca šehida i poginulih boraca općine Novo Sarajevo udružila su snage i oformila forum koji narednog mjeseca proslavlja treći rođendan. Djeluje u sklopu Udruženja porodica šehida i poginulih boraca BiH. 

Spomen-soba

- Forum djece šehida i poginulih boraca osnovan je na prijedlog naših dragih teta, kako ih odmilja zovemo, iz Udruženja Kimete Muftić i Naime Macanović. Naravno, i na želju mladih entuzijasta, koji su željeli da se članovi naše populacije okupe na jednom mjestu radi upoznavanja, druženja i zajedničkog djelovanja - kaže Amela Muftić-Arapović, potpredsjednica Foruma. 

Jedan od najvažnijih projekata je sjećanje na šehide i poginule borce kroz spomen-sobu, koju su sami uredili. 

- Vjerovatno smo i jedini u BiH koji imaju sobu gdje su izložene fotografije naši poginulih, ali i ratni eksponati - ističe Muftić-Arapović.

Djeca koja dijele istu bol, gubitak s kojim se cijeli život nose, prolaze zajedno kroz lijepe trenutke. Naime, Forum organizira izlete i druženja po cijeloj BiH, ali članovi učestvuju zajedno i na kursevima.

- Projektom "Izrada nakita i slikanje na drvetu" obuhvatili smo nezaposlene članice Foruma, ali i one željne edukacije i usvajanja novih vještina. Kroz brojne izložbe, bazare, sajmove i druge promocije na kojima su izlagale svoje unikatne ručne radove našim članicama otvorene su nove mogućnosti, bitne za egzistenciju - rekla je potpredsjednica Foruma.

Unikatni radovi

Svoje unikatne radove čuvaju u kutku Udruženja porodica šehida i poginulih boraca BiH, koje zainteresirani mogu pogledati tokom sedmice, kao i na Facebook stranici Foruma. 

- Obilježavanje vjerskih i državnih praznika za članove Foruma jedna je od dražih aktivnosti jer jedni s drugima dijele slastice i poklone. Nikako ne smijemo zanemariti ni naš humanitarni rad i aktivnosti. Forumaši su svjesni koliko humanost vrijedi i šta znači biti solidaran i pomagati drugima kada im je pomoć najpotrebnija - rekla je Muftić-Arapović.

radovi-foruma-djece

Foto: (Projekt „Izrada nakita i slikanje na drvetu")

Članovi Foruma ne zaboravljaju ni porodice šehida i poginulih boraca pa organiziraju obilazak starijih. 

- Oni se, zaista, obraduju našim posjetama. Tu su najvažniji podrška i razumijevanje među onima koji suosjećaju. A opet, što je tužno, bitna nam je pomoć i podrška drugih koja često izostaje prilikom upisa na fakultet, pogotovo kada tražimo posao i kada je u pitanju stambena politika - ističe Muftić-Arapović.

Akcija darivanja krvi

Prošle godine realizirali su projekt kroz koji su otvorili multimedijalnu salu, gdje organiziraju projekcije filmova, ali i promocije knjiga.

- U narednom periodu, osim redovnih aktivnosti, imamo u planu realizirati projekte "Kafa sa..." i akciju darivanja krvi. Želimo našoj zajednici pokazati koliko smo spremni na rad - ističe Muftić-Arapović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.