BIH

Pojedinci iz Državnog tužilaštva prečesto postupaju nezakonito

Ugledni advokati podržali saopćenje Suda BiH

A. DUČIĆ

27.10.2014

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presude Naseru Palislamoviću i Harisu Čauševiću, koji su bili osuđeni za terorizam, a predmete je vodio tužilac Dubravko Čampara, te pustilo na slobodu osumnjičene u akcijama „Gibraltar“ i „Meso“, Tužilaštvo BiH iznijelo je niz optužbi na račun Državnog suda.

Uslijedila je i reakcija Suda BiH, u čijem je saopćenju za javnost navedeno da Državno tužilaštvo, prije svega, svoju snagu i energiju treba usmjeriti na temeljito provođenje istraga, primjenu važećih zakona te edukaciju državnih tužilaca.

Određivanje pritvora

Ugledni advokati i vrsni pravnici u izjavama za "Dnevni avaz" u potpunosti su podržali prekjučerašnje saopćenje Suda BiH, koji je uputio javni poziv Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da reagira te da osigura profesionalan rad Državnog tužilaštva, jer će u suprotnom, istaknuto je, biti narušeno povjerenje građana u sposobnost rada pravosudnih organa.

Mostarski advokat Josip Muselimović kaže za "Avaz" da na ovu pojavu, koja u posljednje vrijeme, kako ističe, doživljava svoj vrhunac, upozorava već deset godina.

- Uvjeren sam da Sud BiH ne bi reagirao ovakvim saopćenjem da zaista nije došao do uvjerenja da pojedinci u Tužilaštvu BiH u posljednje vrijeme u nekim slučajevima često nastupaju nepripremljeno. Dijelim mišljenje mnogih mojih kolega odvjetnika koji tvrde da pojedinci u Tužilaštvu prečesto postupaju na nezakonit način - kazao nam je Muselimović.

On je posebno potcrtao postupke određenih tužilaca u okviru nekvalitetnog obrazlaganja razloga za određivanje pritvora osumnjičenim osobama.

- Na tužiocu je da kvalitetno obrazloži razloge za određivanje mjera pritvora, jer se u suprotnom nasrće ili udara na temeljno pravo svakog čovjeka, a to je pravo na slobodu. Ne smijemo zaboraviti da se u trenutku hapšenja slobode lišava osoba koja se treba smatrati nevinom dok se suprotno ne dokaže - cijeni Muselimović.

Također, on je iznio stav da se u posljednje vrijeme u režiji pojedinaca u Tužilaštvu ponavljaju "pompezno izvedene akcije, i to više radi javnosti".

Pažnja javnosti

I sarajevski advokat Asim Crnalić, koji je u proteklom periodu bio angažiran kao branilac Kemala Čauševića u predmetu "Pandora", koji je izazvao veliku pažnju javnosti, kaže da neki tužioci u obraćanju Sudu često ne uspijevaju dovoljno dobro dokazati svoje navode.

- Mislim da pojedinci iz Tužilaštva, prije svega, sa Sudom BiH ni javno ni tajno ne smiju raspravljati o sudskim odlukama. To može samo raditi putem žalbi. S druge strane, neki tužioci javnim predstavama sebi štete, jer potencirajući i usmjeravajući pažnju javnosti na takve slučajeve, oni sebe dovode u situaciju da javnost ne zna o onim slučajevima gdje su oni bili uspješni - tvrdi Crnalić.

Dalipagić: Poštovati procedure

nada-dalipagic-foto-fena

Dalipagić: Jačati pravnu državu   

Mostarski advokat Nada Dalipagić, koja je trenutno angažirana kao braniteljica Jerke Ivankovića Lijanovića, osumnjičenog za privredni kriminal, ističe da u potpunosti dijeli mišljenje Suda BiH.

- Odluke Suda se ne komentiraju. I tužioci moraju raditi na jačanju pravne države, a to znači apsolutno poštivanje pravnih procedura te donošenje odluka zasnovanih na zakonu. To je osnovna stvar - podvukla je Dalipagić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.