BIH

Dubravko Čampara primjer je korupcije u pravosuđu

Faruk Balijagić reagirao na saopćenje Udruženja tužilaca

A. Du.

27.10.2014

Tuzlanski advokat Faruk Balijagić izjavio je za "Dnevni avaz" da je šokiran saopćenjem Miroslava D. Markovića u ime Udruženja tužilaca BiH, a u kojem se tvrdi da mediji vode neutemeljenu kampanju protiv tužioca Dubravka Čampare.

- Ovo saopćenje šokiralo me kao pravnika koji je prošao sve faze koje jedan pravnik može proći. Frapantno je da se pokušava štititi kriminal nosilaca pravosudnih funkcija. Iznenađen sam da Udruženje tužilaca traži da javnost nema oduška ni u medijima, da se prikaže kakve su te barabe koje kvare ugled časne pravosudne funkcije - rekao je Balijagić.

Naglasio je da je prekjučer prvi put čuo da postoji udruženje koje vodi tužilac Marković.
Otkrio nam je da je prošle sedmice s njim razgovarao upravo o temi, kako je rekao, korumpiranih tužilaca.

dubravko-campara

Čampara: Ekspresno dobio posao

- Rekao sam mu da je krajnje vrijeme da se krivično gone tužioci koji čine zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, ali i pojedine sudije. Pitao sam ga poduzima li Tužilaštvo išta da se ogradi od korupcije u svojim redovima i iznio sam mu primjer Dubravka Čampare, koji je čekao samo jedan dan, nakon što je završio fakultet, da se zaposli u Općinsko tužilaštvo 2 u Sarajevu. Čim je položio pravosudni ispit, čekao je nekoliko dana da bude imenovan za kantonalnog tužioca, pa je onda između 23 kandidata, koji su bili bolji, profesionalniji i iskusniji od njega, on izabran za tužioca Tužilaštva BiH - rekao je Balijagić.

Naveo je da se, konačno, mora iznaći mehanizam da se gone tužioci i sudije koji počine nezakonitosti. Ističe da se u slučaju saopćenja Markovićevog udruženja zamjenjuju teze, po principu "kriv je onaj ko otkriva kriminal".

Bez odgovora iz Markovićevog udruženja

Nakon što su se oglasili saopćenjem za javnost, komentar smo zatražili i od Udruženja tužilaca BiH. Pitali smo ih, između ostalog, kada je Udruženje tužilaca BiH zauzelo stav iznesen u reagiranju pod oznakom UT-25/14, a u kojem se tvrdi da postoje "neprimjereni medijski napadi na tužioca Dubravka Čamparu".

No, odgovor nismo dobili. Također, ostali smo uskraćeni i za informacije koliko je članova ovog udruženja, odnosno tužilaca učestvovalo u zauzimanju iznesenog stava, koliko ih je glasalo i podržalo takav stav, gdje je i kada održan sastanak i na koji je način donesena odluka da se u javnosti objavi takvo reagiranje. Izostao je odgovor i na pitanja koji je organ, prema Statutu Udruženja, donio takvu odluku, koliko često se održavaju skupštine Udruženja tužilaca, kada je posljednji put održana te koja je adresa sjedišta Udruženja tužilaca BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.