BIH

Ko je poslao u smrt našu djecu

Obilježena 21. godišnjica tragične akcije „Trebević 2“

E. DUVNJAK-ŠALAKA

27.10.2014

Jedna od najmračnijih epizoda u periodu odbrane BiH i ove kao i prethodnih godina obilježena je na različitim mjestima. Riječ je o akciji „Trebević 2“, u kojoj je ubijeno 14 boraca i policajaca, a dan kasnije u pokušaju bijega i komandant 10. brdske brigade Mušan Topalović Caco.  

Cilj akcije bio je obračun s odmetnutim komandantima, odnosno kriminalom u redovima Armije RBiH. Situacija se otela kontroli i borci Armije RBiH i policije pucali su jedni na druge.

Svježa sjećanja

Policajci su ukopani u Velikom parku, čije su mezarove jučer posjetili rodbina i prijatelji, koji do danas traže odgovor na pitanje ko je poslao u smrt njihovu djecu.  

- Ovo je država apsurda u kojoj se ni nakon 21 godine ne zna ko je kriv za smrt moga djeteta, ali ni ostalih koji su ovdje našli vječni smiraj. Oni koji su krivi za ovo, niti imaju morala niti osjećanja za greške koje su počinili, a zbog kojih su naša djeca odvedena u smrt. Oni koji danas veličaju jednog od aktera ovog zločina, nisu ništa drugačiji od njega - kazao nam je Avdo Hebib, otac ubijenog Admira Hebiba.   

skupobiljezavanje

Saborci se na Kovačima prisjetili Topalovića

Mučki su ubijeni i policajci Elvir Šovšić, Jasmin Čamdžija, Izet Karšić, Kemal Kojić, Dragan Miljanović, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić i Hamid Humić.

- Svake godine mi je sve teže. Praznina je veća, a sjećanja su svježa. Iza mog Kemala je ostala bol. Samo moja porodica i ja znamo kako nam je bez njega - kazala nam je sa suzama u očima Razija, supruga ubijenog policajca Kemala Kojića.

Brat na brata

S druge strane, na „Kovačima“ su učenjem Fatihe okupljeni saborci Mušana Topalovića Cace obilježili 21 godinu od njegove pogibije.

- Istrajat ćemo da dođemo do prave istine. Ne želimo da neko heroja pravi zločincem. Rukovodstvo Armije RBiH nikada nije iznijelo na vidjelo Cacinu likvidaciju. Učenjem Fatihe prisjetit ćemo se i sinova, boraca, policajaca koji su taj dan dali život, jednog tragičnog dana, krvoprolića, u kojem je udario brat na brata - kazao je Vahid Alić, predsjednik „Zelenih beretki“ Starog Grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.