BIH

Kamera i u sobi gdje se ljekari presvlače!

Bura zbog videonadzora u Hitnoj pomoći Gračanica

H. ČALIĆ

28.10.2014

Nakon što je direktorica Doma zdravlja Gračanica dr. Zehra Karahasanović (SDP) naredila instaliranje devet kamera u Službi hitne medicinske pomoći, pa i u sobi za odmor ljekara u kojoj se uposlenici presvlače i u slobodnim trenucima odmaraju, u ovoj gračaničkoj ustanovi nastala je prava bura.

Kršenje zakona

Doktor Saša Operlah, ali i ostali ljekari, među kojima i dr. Elvis Bektić, donedavni šef ove službe koji je na tu funkciju podnio ostavku, ne mogu razumjeti takav potez, pa su direktoricu prijavili Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.

elvis-bektic

Dr. Bektić: Bez saglasnosti 

- Instaliranje kamera u Službu hitne medicinske pomoći, između ostalog i u sobu za odmor ljekara i medicinara, potpuno je suprotno i protivno članu 2. Ustava BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima te je u suprotnosti s Krivičnim zakonom FBiH, član 188., koji zabranjuje optički videonadzor nad osobom bez njene saglasnosti. Zbog toga ćemo svoja prava tražiti tamo gdje treba - pojašnjava dr. Bektić.

Navodi da posjeduje fotografije s kamere postavljene i u sali za pregled pacijenata i terapiju, što je još pogubnije.

Snimanje razgovora

S druge strane, direktorica Karahasanović navodi da je kamere, koje još nisu uključene, postavila kako bi u Službi uvela red.

zehra-karahasanovic

Karahasanović: Želi uvesti red

- Brojne su pritužbe, usmene i pismene, na rad ljekara. Soba za odmor nije soba za spavanje. Kamere su postavljene na osnovu odluke Upravnog odbora od 15. septembra, kako bismo ustanovili vjerodostojnost žalbi pacijenata i stvorili sliku o radu, odnosno neradu u Službi - istakala je Karahasanović i dodala da je instaliran i aparat za snimanje razgovora.

Partijske i rođačke veze

Očito je da se i Dom zdravlja i Opća bolnica u Gračanici suočavaju s brojnim problemima koji su se taložili godinama. Grad je prije nekoliko mjeseci brujao kada su u "Dnevnom avazu" objavljeni podaci o visini plaća direktora koje su iznosile po nekoliko hiljada KM.

I danas se javno govori o zapošljavanju po partijskim i rođačkim vezama u ovim ustanovama, ali tužilaštvo i sudovi ne žele se upuštati u ono u šta ljudi otvoreno upiru prstom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.