BIH

Adria-ski i Stožer-Vrana spremni čekaju skijašku sezonu

Ulagali i u infrastrukturu za cjelogodišnje sadržaje

A. Kamber

30.10.2014

Malo koje mjesto se kao Kupres može pohvaliti sa dva skijaška centra, koji infrastrukturom zadovoljavaju potrebe gostiju, ne samo u zimskom periodu, u vrijeme sezone skijanja, već i tokom cijele godine. Vlasnik i direktor kompleksa Adria-ski na Čajuši, Zvonko Bagarić, do sada je uložio znatna sredstva u smještajne i ugostiteljske kapacitete, skijaške staze, sportske terene i ostalu infrastrukturu, poput akumulacije nadomak kompleksa, iz koje, po potrebi, crpi vodu za pravljenje umjetnog snijega.

Na raspolaganju su i moćni topovi za umjetno zasnježivanje prekrasnih staza na padinama Čajuše koje sežu sve do hotelskog zdanja. Prošle godine je zbog nedovoljno snijega i kupreške centre, kao i ostale u BiH, to pogodilo, ali ne odustaju, i spremni su za novu sezonu.

Cijene iste kao i prošle godine

- Spremni smo za početak sezone. Samo čekamo snijeg, premda, ako ga i ne bude dovoljno, mi u punoj sezoni možemo praviti i umjetni. Ipak se nadamo da će ove sezone biti više snijega nego prošle godine. Cijene naših usluga su na prošlogodišnjem nivou a dostupne su i na web stranici.  Što se tiče sadržaja, nudimo isto kao i prethodne godine, a mislim da imamo sve što gosti traže - Bagarić, dodajući da im je špica zimske sezone u decembru, pogotovo u vrijeme blagdana i zimskih raspusta.

Direktorica Društva “Ski Stožer-Vrana” Nada Kuna kazala je da su i oni spremni za novu zimsku sezonu.

- Tokom ljetne sezone asfaltirali smo put do naših objekata i parking, markirali šetnice, a od ove sezone gostima će na raspolaganju biti i bazen i sauna u motelu. Svjesni smo da se ovakvi centri teško mogu održavati isključivo od skijanja, pogotovo ako još ne bude dovoljno dana sa snijegom na stazama. Zbog toga investiramo u infrastrukturu namijenjenu za cjelogodišnje korištenje sportistima, planinarima, paraglajderistima, biciklistima, izletnicima i drugim ljubiteljima ljepota našeg kraja -  kazala je Kuna, dodajući da su cijene ski-karata iste kao i prošle godine i i da su dostupne na njihovoj web stranici, ali da tek prave kalkulacije cijena smještaja s obzirom na nove sadržaje koje su uveli a koje će se znati ubrzo.

Spremni  apartmani

Pored hotelskih i motelskih smještaja u ski centrima, u Kupresu i ove godine su za sezonu spremni i brojni mještani koji izdaju privatne apartmane gostima.

Na kupreškoj visoravni svake godine odsjedaju gosti iz BiH i Hrvatske, ali ih ima sve više i iz drugih evropskih zemalja zbog niskih cijena. Spremne su i kupreške škole skijanja kao i članovi Skijaškog kluba "Kupres" na čelu sa Borislavom Zrnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.