BIH

Karadžićeva kćerka ušla u Skupštinu RS

Član porodice ratnog zločinca zastupnica SDS-a

Autor:A. HADŽIĆ

4.11.2014

U sjeni najava da bi SDA, koja je osvojila najviše glasova u bošnjakom korpusu, radije u koaliciju sa Savezom za promjene okupljenim oko SDS-a, umjesto sa SNSD-om, stigla je informacija da će u poslaničkim klupama Narodne skupštine Republike Srpske u naredne četiri godine sjediti i Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Ratni predsjednik

Karadžić-Jovičević, kandidat SDS-a iz izborne jedinice 8, prema preliminarnim rezultatima, osvojila je 3.289 glasova i u NSRS je ušla kao druga na kompenzacijskoj listi svoje stranke.

U želji da osvoji vlast u RS, SDS je i u drugim izbornim jedinicama kandidirao osobe koje se čvrsto vezuju uz ratna dešavanja devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tako se u izbornoj jedinici 7, na kandidatskoj listi za NSRS našao i Brano Grujić, ratni predsjednik općine Zvornik, pravomoćno osuđen na petogodišnju kaznu zatvora za ratni zločin. Grujiću je poslanički mandat u entitetskom parlamentu izmakao, što je, kako tvrde mnogi koji poznaju stanje u SDS-u, bilo i očekivano.

karadzic-hag

Radovan Karadžić: Čeka presudu u Hagu

Srebrenički civili

Za razliku od Grujića, u NSRS je prošao Dragomir Vasić, alfa i omega SDS-a u Zvorniku, kao i u izbornoj jedinici 7. Vasić je ratni šef Centra službi bezbjednosti Zvornik, a na toj poziciji nalazio se i u vrijeme izvršenja najtežih ratnih zločina nad zarobljenim srebreničkim civilima počinjenih na području nad kojim je ingerencije imala njegova policija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.