BIH

Zeničani se ponovo guše, iz Općine i dalje nema reakcije

Alarmantne vrijednosti jučer

A. DŽONLIĆ

4.11.2014

S prvim danima jeseni displeji u centru Zenice koji prikazuju koncentracije sumpordioksida i prašine brojeve ponovo prikazuju crvenom bojom, što znači da su prekoračene dozvoljene granice. Tako su tokom jučerašnjeg prijepodneva vrijednosti satima daleko prelazile dozvoljene, i to na sva tri mjerna mjesta.

Direktno djelovanje

Tri mjerača, u naselju Tetovo blizu pogona "Arcelor Mittala", u centru grada na krovu Robne kuće "Bosna" i na krovu škole u Novom Radakovu, za sada su slaba utjeha Zeničanima, jer izostaje adekvatna reakcija nadležnih. Tako je jučer u Tetovu izmjereno stravičnih hiljadu mikrograma sumpora, a prosjek od 455 mikrograma bio je prekoračen cijelog dana.

Operativnim planom interventnih mjera za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području općine Zenica, koji je usvojen u julu, predviđen je niz mjera koje treba provoditi u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka. Za njihovu realizaciju zadužen je Operativni štab, na čijem je čelu načelnik općine.

 

centar-podne

 

Crvene brojke na gradskom displeju

Neusklađene kazne

- Zaduženi su članovi općinskog štaba da pripreme svoje mjere i u četvrtak ćemo iznijeti plan rješavanja problema. Općina nema "oružje" i mjere kojima može direktno djelovati, više je do Federacije i njenih postupaka - kazala nam je Mubera Pezo, šefica općinske Službe za komunalne poslove i ekologiju, nadležne za pružanje informacija građanima u vezi s poduzetim mjerama.

Novi Zakon o prekršajima u Federaciji BiH, koji je usvojio Parlament FBiH, stupio je na snagu sredinom avgusta, a njime je povećana maksimalna kazna za prekršaje iz oblasti zaštite okoliša sa 1.500 na 10.000 KM za fizičke osobe, sa 3.000 na 20.000 KM za odgovorne u firmi te sa 15.000 na 200.000 KM za kompanije.

- I u Zakonu o inspekcijama FBiH povećane su kaznene odredbe s nekadašnjih 1.000 na 10.000 te sa 3.000 na 15.000 KM, ali te kazne nisu usklađene s novim Zakonom o prekršajima. Ni kazne predviđene ovim zakonom nisu usklađne, tako da iznose maksimalno 3.000 do 15.000 KM za pravna lica koja prekrše odredbe zakona - kaže nam predsjednik "Eko foruma" Zenica Samir Lemeš.

pezo-lemes

Postrojenja i ložišta

- Najvažniji zagađivači u Zenici su industrijska postrojenja, čije okolinske dozvole istječu u decembru, a o uvjetima za nove dozvole još niko javno ne progovara. Drugi važan zagađivač jesu kućna ložišta, kojih je sve više jer građani masovno odustaju od korištenja usluga JP "Grijanje". Rješenje za pouzdanije, jeftinije i ekološki prihvatljivije grijanje grada se i ne nazire, jer Općina uporno insistira na fantomskom projektu termoelektrane na zemni gas. Time se eliminiraju svi napori za alternativnim rješenjima - smatra Lemeš.


455 mikrograma po kubnom metru zraka satni prosjek dozvoljene koncentracije sumpordioksida

125 mikrograma po kubnom metru zraka dnevni prosjek dozvoljene koncentracije sumpordioksida

67,5 mikrograma po kubnom metru zraka dnevni prosjek dozvoljene koncentracije prašine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.