BIH

Kreso ujutro ispitivali, a popodne odbacili prijavu!

Potvrđeno pisanje "Avaza" o provjeri čelnice Suda BiH

Autor:A. DUČIĆ

7.11.2014

Skandal u Tužilaštvu BiH u vezi s pokretanjem istrage protiv predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, na osnovu prijave bivšeg obavještajca Muhidina Bašića, osuđenog za ratni zločin, a koji je u jučerašnjem broju razotkrio "Dnevni avaz", istog dana u kasnim popodnevnim satima okončan je odbacivanjem ove prijave!

Predsjednica Suda BiH potvrdila je za naš list ovu informaciju, kazavši da je s njom jučer kontaktirao postupajući tužilac Saša Sarajlić, koji je prvo usmeno, a onda i pismenim putem od nje tražio potrebne informacije koje se odnose na ovaj predmet.

Tužilačka odluka

- Nije mi poznato da li su, osim ovoga, vršene još neke provjere, ali čini se da su do sada prikupljeni podaci bili dovoljni da me krajem radnog vremena spomenuti tužilac obavijesti da je donio tužilačku odluku da odbaci ovu krivičnu prijavu protiv mene. Bilo bi dobro da je tužilačka odluka donesena ranije kako se ne bi stekao dojam da je iznuđena medijskim izvještavanjem - kazala je Kreso za "Dnevni avaz".

Naš list u jučerašnjem broju objavio je saznanje da je glavni tužilac BiH Goran Salihović dao nalog tužiocu Sarajliću da provjeri navode krivične prijave radi eventualnog otvaranja istrage protiv Kreso.

kreso

Kreso: Bila žrtva pritiska

Precizni navodi

Ovaj njegov potez uslijedio je nakon sastanka održanog s Meddžidom Kreso te predsjednikom VSTVBiH Milanom Tegeltijom, s kojeg je saopćeno da su tinjajući sukobi u vrhu bh. pravosuđa prevaziđeni. Očito je, međutim, da su se oni samo nastavili.

Bašić je, naime, prijavio Kreso za navodnu zloupotrebu položaja, kako on tvrdi, tako što je svojevremeno odbila odobriti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) prisluškivanje bivšeg zamjenika direktora Federalne tajne službe (FOSS) Ivana Vukšića, koji je u ljeto 2009. godine zbog sumnji u kriminalne aktivnosti bio pod tajnom istragom.

Zanimljivo je kako je Tužilaštvo BiH jučer požurilo da saopćenjem za javnost demantira informaciju da je otvorena istraga, iako je u našem listu precizno napisano da se radi o provjerama radi eventualnog otvaranja istrage. Jučerašnja izjava predsjednice Suda BiH potvrđuje da je objavljena informacija tačna.

Kreso: Niko nije iznad zakona

Kreso je jučer za "Avaz" izjavila da je za krivičnu prijavu krajem septembra ove godine prvi put saznala iz novina.

- Prije svega, naglašavam da podržavam rad Tužilaštva BiH u borbi protiv svih oblika kriminala i kao legalista ističem da ni ja kao predsjednik Suda, ni predsjednik države, niti bilo ko iz vlasti nije iznad zakona, jer su svi građani jednaki pred zakonom. Niko ne smije zbog funkcije koju obavlja biti pošteđen krivične odgovornosti kada za to postoji osnov - bio je njen komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.