BIH

Jedno parking-mjesto za 25 vozila!

SAOBRAĆAJ Nedostatak parkinga gorući problem u gradu

Z. KARAMOVIĆ

9.11.2014

U Kantonu Sarajevo registrirano je skoro 130.000 vozila, a postoje tek 5.103 javna parking-mjesta, kojima upravlja preduzeće "Rad". To znači da na jedno parking-mjesto dolazi nešto više od 25 vozila! 

Gradnja novih 

Zbog toga su gradske ulice i trotoari prepuni nepropisno parkiranih vozila pa je otežano i kretanje pješacima. Ovaj problem je iz dana u dan sve izraženiji, a u Ministarstvu saobraćaja KS navode da je jedino rješenje da se sredstva od naplate postojećih parkinga iskoriste za gradnju novih. 

- Do sada su na taj način prikupljena skoro tri miliona KM. Još nemamo konkretne podatke o tome gdje će se praviti novi parkinzi. U toku je realiziranje plana kojim će svaka općina biti zadužena za održavanje i kontrolu mjesta koja se nalaze na njihovim područjima - navode u Ministarstvu. 

pauk-dize-auto

(I "Pauk" služba ima pune ruke posla)

Preduzeće "Rad" u svojoj nadležnosti ima 29 obilježenih parkinga sa parkomatima ili radnicima koji ga održavaju, na kojima je registrirano 1.448 mjesta. Osim njih, održavaju i 22 parkinga koji se nalaze u žutoj traci, u okviru kojih postoji 641 mjesto, kao i 3.014 mjesta u garažama.

Najviše zahtjeva

"Pauk" služba ovog preduzeća zbog manjka parkinga svakodnevno ima po desetak zahtjeva građana za uklanjenje vozila. 

- Najviše zahtjeva je iz općina Centar i Stari Grad, a razlog su pretrpana parking-mjesta i prenaseljenost ovih područja - rekao nam je portpaol "Rada" Ahmed Đipa. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.