BIH

Pravosudna mafija ili kriza u pravosuđu?

Različiti stavovi o izjavi predsjednice Suda BiH

A. LONČARIĆ

12.11.2014

Izjava predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso u emisiji "Pošteno" na FTV-u kako se boji da u BiH postoji pravosudna mafija izazvala je burne reakcije unutar bh. pravosuđa. Iako su ocjene različite, svi se slažu da postoje problemi koji se moraju rješavati.

Loši kadrovi

Predsjednik Advokatske komore FBiH Branko Marić smatra da postoje neprimjereni utjecaji na sudove i tužilaštva, ali da treba sagledati u kojoj je to mjeri.  

- Teško je reći šta se može okarakterisati kao mafija. Ili je sud nepristrasan ili nije, i u tome je problem. Nažalost, dosadašnji rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća doveo je do toga da su u pravosuđu primljeni kadrovi koji tu ne bi trebali biti zbog neznanja. I onda je teško reći je li presuda donesena kao rezultat neznanja ili je to napravljeno pod nečijim uticajem - rekao je Marić za "Dnevni avaz".  

Advokat Josip Muselimović istakao je da do rata nikada nije čuo da u pravosudnom sistemu nešto miriše na mito ili korupciju.

- Mislim da je naš pravosudni sustav u krizi. U emisiji FTV-a gledali smo neprimjeren razgovor o problemima između najviših pravosudnih institucija. O tome se ne raspravlja na ovaj način. Ne vjerujem da u našem pravosudnom sustavu postoji pravosudna mafija, ali postoje ozbiljni problemi koje treba rješavati - rekao je Muselimović.

Veze s politikom

Advokat Faruk Balijagić kazao je da zbog svojih ocjena o pravosudnom sistemu ima stanovitih problema, jer je prvi u BiH izrekao termin pravosudna mafija koja je uvezana s moćnim političkim establišmentom.

- U političkom vrhu BiH najviše funkcije obnašaju okorjeli kriminalci kojima je mjesto u zatvoru, a pravosudni sustav u potpunoj je predanosti toj političkoj mafiji - kategoričan je Balijagić.

Stranci nemaju pojma o BiH

Muselimović smatra da je problem što u reformama pravosuđa učestvuju stranci.

- Oni nemaju pojma o našoj zemlji, tradiciji, kulturi i donose odluke, a ne znaju da mi nemamo infrastrukturu koja može udovoljiti zahtjevima tako radikalne reforme pravosudnog sustava - kaže Muselimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.