BIH

Šešelju se raduju samo radikali, strasti uzburkao Edi Rama

Beograd skoro nezainteresiran za dolazak zločinca

Amil DUČIĆ

12.11.2014

Dolazak Vojislava Šešelja, haškog optuženika za najteže ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, koji je najavljen za danas oko 13 sati u Beograd, skoro da više i nije tema u srbijanskoj, a pogotovo ne u beogradskoj javnosti.

Branili mišljenja

Ovaj događaj, kojem se inače, posebno u srbijanskog prijestonici, nije toliko pridavalo značaja, u potpunosti je zasjenila posjeta albanskog premijera Edija Rame od prije dva dana, odnosno njegove izjave o nezavisnosti Kosova, koje su doživljene kao provokacije. Ova Ramina posjeta imala je odjeka i na beogradskim ulicama.
 
Ekipa „Dnevnog avaza“ jučer, dan uoči dolaska Šešelja u Beograd, obrela se u ovom gradu. Prve reakcije Beograđana s kojima smo pričali uglavnom su glasile: Pa šta ako dolazi, on više nije tema. Dolasku zločinca raduju se samo radikali.
 
- Mislim da je taj njegov dolazak nepotreban i da energiju treba trošiti na mnogo važnije stvari - kazao nam je Beograđanin Uroš Milenković.

milenkovic-knezevic
 
Mihajlo Knežević rekao nam je da Šešeljev dolazak treba nekako obilježiti, „ali ne treba ići dalje od toga“.
 
Naša ekipa zatekla je i dvojicu uličnih svirača koja su se, nakon što smo postavili upit o Šešelju, umalo potukla! Iako se radilo o starijoj gospodi, obojica su srčano branila svoja mišljenja o Šešelju.
 
Jedan od njih, koji se predstavio kao Kosta, rekao nam je da Šešelj u Hagu nije ni trebao biti.

Rečenicu, međutim, nije mogao završiti, jer ga je prekinuo njegov kolega Eugenije.

eugenije-i-kosta

Eugenije i Kosta: Srčana rasprava
 
Crveni karton

- Šta pričaš, Kosta? Pa to ti je crveni karton! Ne možeš tako pričati s novinarima – kazao je Eugenije, koji nas je zamolio da se udaljimo i da više s Kostom o toj temi ne razgovaramo.
 

Okupljanje radikala


Šešelja, koji se u haškom pritvoru nalazi već 12 godina, nakon privremenog puštanja na slobodu danas će na beogradskom aerodromu dočekati manja grupa njegovih pristalica. Članovi Srpske radikalne stranke najavili su da će u subotu, 15. novembra, svom lideru organizirati skup dobrodošlice u centru Beograda.
 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.