BIH

Dala sam joj bubreg i ponovo je rodila

Nakon pet godina sretan kraj drame Jevre i njene kćerke Darjane Tripić

S. Je.

13.11.2014

Prošlo je pet godina otkako je Darjani Tripić iznenada pozlilo, a nakon što je prebačena u Klinički centar Banja Luka, saznala je da je rođena s jednim bubregom, a i on je izgubio funkciju.

Samohrana majka

Njena samohrana majka Jevra otad je počela žestoku borbu za život svoje jedinice i, svjesna činjenice da će izgubiti dijete ako nešto ne poduzme, odlučila joj je dati svoj bubreg.

- Imala sam malu dilemu, jer sama radim u pekari i živimo od jedne plaće. Razmišljala sam šta ako se i ja razbolim, kako ćemo poslije živjeti, ko će raditi?! Kad sam vidjela da nema drugog izlaza, riješila sam da nju spasim, a sa mnom šta bude. Kad je sada vidim nasmijanu i srećnu, kao da sam je ponovo rodila - priča majka Jevra, koja se nada da su teška vremena zauvijek ostala iza nje i Darjane.

Tim ljekara s beogradske Vojno-medicinske akademije uspješno je obavio transplantaciju bubrega, uz podršku ljekara Milorada Grujičića iz Kliničkog centra Banja Luka. Najvažnije je da je Darjana zdrava, kao nekada.

- Nakon operacije, kada sam se probudila iz anestezije i kada su mi rekli da je sve uredu, tražila sam telefon da zovem mamu, da zovem sve koji me vole da im kažem da sam živa, i opet sam zaspala. I sad nema kraja mojoj sreći, nema više dijalize - kaže Darjana.

Zagrlivši majku, svoju spasiteljicu, skliznuše joj suze radosnice.

- Nema tih riječi kojima to mogu opisati, tu zahvalnost. Sreća u njenim očima i suza u mojim mogu samo reći majka je majka - isprekidanim glasom kazuje Darjana.

Životno iskušenje

Njih dvije upućuju ogromnu zahvalnost svima koji su im na bilo koji način pomogli da prebrode ovo teško životno iskušenje.

 - Hvala Bogu i humanim ljudima. Zahvaljujući i vama, novinarima, ljudi su nam pritekli u pomoć. Da nije bilo toga, ne bismo mogle same ni potrebna ispitivanja proći, a o skupim lijekovima nismo mogle ni razmišljati - kaže ova hrabra majka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.