BIH

Njemačka od BiH traži uvid u arhiv tajnih službi!

Sud iz Minhena provjerava dosjee o slučaju „Đureković“

A. LONČARIĆ

14.11.2014

Ministarstvo pravde BiH diplomatskim putem je zaprimilo zamolnicu njemačkih vlasti da im se omogući uvid u dosje „bosanskohercegovačke, hrvatske i/ili jugoslavenske Službe državne bezbjednosti", potvrđeno je za "Dnevni avaz" zvanično iz ovog ministarstva.

Organ veze

Vrhovni pokrajinski sud u Minhenu traži pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju protiv Josipa Perkovića, kojeg optužnica tereti da je kao član hrvatske Službe državne bezbjednosti (SDB) učestvovao u ubistvu Stjepana Đurekovića, koje je počinjeno 28. jula 1983. u Njemačkoj.

Kako saznajemo, Njemačka, osim uvida u dosjee tajnih službi, traži i "druge odgovarajuće dokumente i propise koji su važili od 1974. do 2001. godine".

Ova zamolnica, pojašnjavaju u Ministarstvu, sadrži desetine pitanja koja se odnose na kompetenciju organa vlasti, kako je navedeno, „u Beogradu i Hrvatskoj", organe koji su na nivou vlade i Skupštine postojali za kontrolu organa sigurnosti, ulogu i strukturu Komunističke partije.

- Pošto je Ministarstvo pravde BiH centralni organ veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći i u ovakvim slučajevima ne može odlučivati o zamolnicama organa (sudova i tužiteljstava) drugih država, već takve zamolnice dostavlja nadležnim sudovima i tužiteljstvima u BiH na odluku i postupanje, i ova zamolnica je 27. oktobra proslijeđena Tužiteljstvu BiH na daljnju nadležnost - rečeno nam je u Ministarstvu.

Osim toga, Ministarstvo pravde krajem prošlog mjeseca diplomatskim putem je zaprimilo zamolnicu Vrhovnog pokrajinskog suda u Minhenu za uručenje poziva svjedoku Ivanu Lasiću za glavnu raspravu u Centru za kazneno pravosuđe Minhen te su ga proslijedili nadležnom tužilaštvu.

Saslušanje Lasića

Lasić zvani Gorankić bivši je čelnik Udbe i minhenski sud traži njegovo saslušanje u vezi sa slučajem „Đureković“. No, Nada Dalipagić, njegov advokat, izjavila je za "Avaz" da Lasić nije dobio poziv za saslušanje te da se ne može očitovati o nečemu što nema u svojoj ruci.  

- Ja sam bila tokom Lasićevog saslušanja u Širokom Brijegu i on nema pojma o bilo kakvom zahtjevu. On nema nikakve komunikacije s bilo kojim sudom - kaže Dalipagić.

nada-dalipagic-foto-fena

Dalipagić: Iz medija saznala za poziv

Lasića hapsio FUP

Ivan Lasić zvani Gorankić nastanjen je u Knešpolju kod Širokog Brijega. Postupajući po međunarodnoj potjernici Interpola, njega su prije nešto više od pet godina uhapsili pripadnici FUP-a. Nakon saslušanja pušten je na slobodu, jer je utvrđeno da posjeduje bh. državljanstvo i da ne može biti izručen Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.