BIH

Inat most posvađao dvije struje kalesijske SDA

Investitor i načelnik općine međusobno se optužuju za opstrukcije

F. SINANOVIĆ

15.11.2014

Most koji je kalesijski biznismen Sead Džafić napravio na Spreči, pod uvjetom da nosi njegovo ime, posvađao je dvije struje SDA iz ovog gradića.

Potpisan sporazum

Naime, tokom ovogodišnjih majskih poplava uništen je i most na Spreči, koji je povezivao Kalesiju s naseljima Gojčin, Jelovo Brdo i Zelina. Općina je napravila privremeni most, ali bi on nakon prve jače kiše bio poplavljen.

Biznismen Džafić s Općinom Kalesija i Direkcijom regionalnih cesta TK u julu je potpisao sporazum o izgradnji mosta "Sead Džafić".

Radnici "Unis-toka" počeli su s izgradnjom mosta, a onda su nastali problemi.
Inžinjer građevine Zijad Požegić, koji je u ime Općine nadzirao gradnju, poslao je dopis u kojem tvrdi da investitor ugrađuje u konstrukciju mosta materijal lošeg kvaliteta i da ne radi po zahtjevima projekta.

sead-dzafic-pan

Džafić: Opstrukcije iz Općine  

On je u dopisu sugerirao da se obustavi gradnja mosta i naveo da više ne želi vršiti nadzor jer investitor ne poštuje njegove upute.

Nakon toga investitor Džafić je optužio Općinu Kalesija, tačnije načelnika Rasima Omerovića (SDA) da opstruira izgradnju mosta i da ne želi izdati građevinsku dozvolu. Kasnije, kada je most skoro završen, Džafić je optuživao načelnika da ne dozvoljava mještanima da koriste most.

Slučaj je, osim pravne, dobio i političku dimenziju jer su uz Seada Džafića stali i neki ljudi iz SDA, prije svega Nedžad Džafić, predsjednik SDA Kalesija, i Hasan Ramić, predsjednik mjesnog ogranka SDA Kalesija centar, koji su bili oponenti načelniku Omeroviću.

rasim-omerovic-pan

Omerović: Nastavljena hajka

Načelnik Omerović tvrdi da je Džafić gradnju mosta iskoristio da nastavi hajku na njega koju je započeo davno prije poplava, dodajući da će Općina Kalesija ovih dana izdati upotrebu dozvolu i da će finansirati preostale radove na mostu ako Sead Džafić ne bude želio ispoštovati sporazum.

Ovlastio advokata

Džafić je ovlastio advokata Ibrahima Omerovića da ga zastupa, a on  je u svojim dopisima tvrdio da je investitor ispoštovao sve stavke iz sporazuma te da je do Općine da osigura potrebne dozvole.

most-obavijest

Dopis inžinjera Požegića

No, za mještane Jelova Brda, Gojčina i Zeline najvažnije je da će most na ovaj ili onaj način biti završen te da više ne moraju strahovati da će zbog kiša zaobilaziti desetine kilometara da bi došli do Kalesije.

Staviti tačku

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK Izet Hadžić, koji je i jedan od potpisnika sporazuma o izgradnji mosta, tvrdi da su optužbe na račun Općine neosnovane. I on nam je potvrdio da bi most „Sead Džafić" uskoro trebao dobiti upotrebnu dozvolu.

- Mi smo još 21. septembra dali saglasnost da se most može koristiti. Za nekoliko dana bit će izdata i građevinska dozvola. Nakon što komisija za prijem izvrši pregled, izdat ćemo i upotrebnu dozvolu da se konačno stavi tačka na svu ovu priču - kazao je Hadžić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.