BIH

Selo u Konjicu, mještani u Sarajevu

Lukomir, jedino naselje u BiH na nadmorskoj visini od 1.500 metara

R. Balić

15.11.2014

Lukomir, planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice, uvijek je inspiracija za novinske priče. Specifično je po mnogo čemu. Jedino je naseljeno mjesto u BiH na nadmorskoj visini od 1.500 metara. Administrativno pripada općini Konjic, a svi mještani svoj boravak, kako kažu, prijavili su u Kantonu Sarajevo. Najviše ih je u općini Hadžići, gdje imaju nekog od rodbine ili su napravili kuće, a potom na Ilidži, u Hrasnici, Vogošći...

- U Konjic idemo samo kada trebamo izvaditi rodni ili smrtni list, ili šta drugo od papira. Ja sam ti prošle zime stanovala u Vogošći kod brata. Đe ćeš kad se razboliš nego u Sarajevo - kaže nam Nura Čomor.

Lukomir je jedinstven i po kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Ovo je jedino mjesto, kako kaže Salih Čomor, koje tokom rata nije izgorjelo.

- Zato ti ovdje niko nije dobio bilo kakvu donaciju. Kako je bilo prije rata, tako ga i sada vidiš. U svakoj kući bilo je devet, deset, pa i 20 čeljadi. Bilo je oko 50 domaćinstava. Selo puno ljudi. A tek stoke. Koliko ovaca, krava konja... Divota ih je vidjeti predvečer kada se vraćaju s ispaše. Bila su to lijepa vremena. Bila je i četverogodišnja škola. Mada je na istom mjestu i danas, đaka nema. A kako će, kada zimi Lukomir svi napuste. U proljeće se ponovo vraćamo. Bar mi stari. Omladina otišla u gradove - priča Salih.

Mada ulazi u osmu deceniju, zdravlje ga dobro služi.

- Ovdje ti je sve domaće. Mlijeko, sir, jaja... A tek ova hava. Sijela su nekad bila posebna priča. Po cijelu noć se šališ, smiješ, uz pečeni krompir, sir, kamjak, a dobro bi se i zamezilo. Svak' bi osušio meso za zimu. Dolje u gradu - sve vještačko. Hrana nije k'o ovdje - pojašnjava Čomor.

 

salih-comor

Salih Čomor: Ulazi u osmu deceniju, ali zdravlje ga dobro služi

U ovom selu su snimani filmovi „Gluvi barut“ i „Nebo iznad krajolika“. Filmadžije dođu i odu, turisti selo posjećuju ljeti, a nadležni – nikada!

Tako Lukomir ostaje selo ni na nebu ni na zemlji. Mještana je sve manje, a kada više ne bude ni njih, ostat će priča o posljednjem pravom bosanskom selu.

Do cure i nazad tri sata hoda

Predvečer, odmah iza večere, kako kaže Šefko Čomor, išlo bi se u ašikovanje u drugo selo.

- Pješke sat i po, a isto toliko i kada se vraćaš. Posjediš, ašikuješ s curom te iza ponoći ponovo nazad. Tek što si leg'o, čini mi se svane, pa tako svaki dan - pripovijeda on.

Tužna Nurina priča

Za jedan dan ovdje se znaju promijeniti i četiri godišnja doba, pa nam je ispričao i priču njegovog oca kada su se svatovi Nure Čomor spasili u posljednji čas. Tada, pedesetih godina prošlog stoljeća, po mladu se išlo pješke, a dovodili bi je na konju.

- Iako je bio juni, iznenada je počela padati kiša i led zajedno. Velika mećava. Kada se to desilo, oni su bili negdje kod Dugog polja na Bjelašnici, nekih osam kilometara od Lukomira. Ljudi su znali da su otišli po mladu u Šabiće i da će biti problema ako ih brzo ne spase. Ponijeli su debele deke i krenuli pred njih. U posljednji čas su ih spasili. Ta ledena kiša bila je baksuzna po Nuru. Sahranila je svih šestero djece. Pet još kad su bili mali, a kćerku kada je bila punoljetna. Dobila upalu pluća i umrla u bolnici u Mostaru. Tužna sudbina - priča Šefko Čomor.

Nura je danas sama. Prije više godina ostala je i bez muža. Sama mora donijeti i nacijepati drva, a godine pritisle.

- Pomognu komšije. Ali, svak' se danas pozabavio svojim poslom. Kada se samo sjetim svoga vakta i zemana. Onaj naš život bio je ljepši. Iako se sve radilo ručno. Nije bilo kamiona i automobila k'o danas. Lijepa su to bila vremena - ističe starica, koja se ne odvaja od narodne nošnje.

nura-comor-najstarija-u-lukomiru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.