BIH

KOALICIJE Sporazumi potpisani, ali je vlast neizvjesna

Stranačke trojke u FBiH i RS se grupirale, državni nivo na čekanju

F. KARALIĆ - V. STEVANOVIĆ - A. Du.

20.11.2014

Čelnici HDZ-a BiH, SDA i DF-a Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić potpisali su jučer nešto prije 14 sati sporazum pod nazivom „Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH“. Sporazum je potpisan u Čovićevom novom uredu u zgradi Predsjedništva BiH.

Deset tačaka

Samo sat kasnije, u Banjoj Luci su predsjednici SNSD-a, DNS-a i DP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potpisali koalicioni Sporazum o zajedničkom formiranju izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj. Ovaj dokument potpisan je u Banskom dvoru.

No, prema svemu sudeći, nijedan od ova dva sporazuma još nije u potpunosti rasvijetlio kako će na svim nivoima izgledati nova vlast. Oba sporazuma odnose se na entitetski nivo, dok na državnom nivou stvari nisu čiste.

Stranka demokratske akcije i DF kao partnere iz RS na državnom nivou već su uzeli Savez za promjene sa SDS-om na čelu, dok HDZ BiH insistira da na državnom nivou za partnera ima SNSD. Ako još jučer potpisani sporazum iz Banje Luke zaživi i na njegovom osnovu se formira vlast, situacija će se dodatno zakomplicirati. Sporazum jučer potpisan u Sarajevu također mora biti potvrđen formiranjem vlasti u kantonima.  

Čović je jučer u izjavi za „Avaz“ nakon potpisa rekao da su se stranke međusobno vezale programom koji žele zajedno realizirati kroz deset tačaka te da pokušaju na nivoima kantona, entiteta i države što prije formirati vlasti.

- U pet županija gdje smo mi većina mislim da će sutra ili prekosutra biti održane skupštine. Ja sam rekao SDA i DF-u: Dajte vi u pet kantona gdje ste većina pokušajte to završiti. Tu ima određenih problema, koliko ja vidim, jer ih fali na nekim mjestima. Nadam se da će i oni pratiti tu dinamiku. Ako bismo to uspjeli, onda smo napravili veliki iskorak. Ako ne uspijemo, onda imamo određeni problem, koji će onda oni morati rješavati - rekao je Čović.

On je dodao da je njemu cilj da pokaže da se može do kraja godine imati vlast. Kada je u pitanju državni nivo, Čović kaže da je „to na čekanju“.

S druge strane, do sada vladajuća koalicija u RS ozvaničila je nastavak saradnje koja traje posljednjih devet godina. Dodik tvrdi da ima većinu i za formiranje vlade.

potpisi

Faksimil sporazuma koji su potpisali SDA, HDZ BiH i DF

Izvor nestabilnosti

- Dakle, posjedujemo većinu za formiranje vlasti u RS, a manifestovat ćemo vam je na najavljenoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 24. novembra. Ove tri političke  stranke vjeruju da će naša politika biti dominantna iz RS na nivou BiH, dok će se uskoro pokazati kako je olako sklopljena politička “koalicija” između SDA i DF-a te neke tri stranke iz RS (SDS, PDP i NDP) nerealna - rekao je Dodik.

Predsjednik SP-a Petar Đokić naglasio je da izvršna vlast u RS treba biti usklađena s rezultatima izbora za predsjednika RS.

- Ako bi u RS došlo do situacije u kojoj je jedan dio izvršne vlasti predsjednik RS, a drugi Vlada s kojom ne može potpuno sarađivati, to bi dugoročno bio izvor nestabilnosti - naglasio je Đokić.

Dodik podržava put ka EU

Dodik je jučer govorio i o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu "Sejdić-Finci".  

- RS nije bila smetnja, već prije svih SDA i Socijaldemokratska partija, koji su
po svaku cijenu težili majorizaciji Hrvata. Mi nemamo problem biti dio političke priče koja će podržati kandidaturu BiH za evropski status, ali nismo spremni s onima koji su bili krivci na zastoju do sada, graditi neka nova rješenja - napomenuo je Dodik.

Čović: Naš partner je SNSD

- Mi smo odabrali partnera iz Republike Srpske još prije desetak dana, a to je SNSD i stranke okupljene oko njih. Ovaj sporazum što smo potpisali nije u suprotnosti s bilo čim o čemu smo razgovarali sa SNSD-om. Ovo je samo osnova, nije čak ni sporazum, već su samo osnovni pravci našeg djelovanja i ne vidim tu nikakvu razliku u odnosu na ono o čemu smo razgovarali sa SNSD-om - istakao je Čović za RTRS.

Konstituirajuća sjednica 2. decembra

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta bit će održana 2. decembra, odlučeno je na jučerašnjem zasjedanju Kolegija, koji čine predstavnici parlamentarnih stranaka. Zaključeno je da će se na dnevnom redu konstituirajuće sjednice naći verifikacija mandata izabranih poslanika.

Izbor predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća Predstavničkog doma uslijedit će, kako je rečeno, ako do tada stranke dogovore parlamentarnu većinu u FBiH, a u okviru toga i imenovanje čelnika Federalnog parlamenta. U suprotnom, nakon svečane zakletve poslanika sjednica će biti prekinuta te nastavljena nakon dogovora političkih stranaka.

Kako nezvanično saznaje "Avaz", predstavnik HDZ-a BiH Marinko Čavara jučer je u razgovoru s Amirom Zukićem (SDA) problematizirao ulogu DF-a i izrazio čuđenje u vezi s Komšićevom izjavom o tome da neće ni bošnjačke ni hrvatske ministarske pozicije u Vladi FBiH te je izrazio sumnju da DF u ovaj proces izlazi olako.

formiranje-vlasti1

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.