BIH

Latal: Sve je još konfuzno

Reakcije na jučerašnje stranačke sporazume

M. Aš.

20.11.2014

Analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal, komentirajući jučer potpisane sporazume između stranaka u oba entiteta, kaže za naš list da je mnogo toga i dalje komplicirano. Latal u tom smislu posebno ističe izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da sa SDA i DF-om nije postignut nikakav dogovor, nego samo okvirni sporazum.

Vrlo komplicirano

- Postoji mnogo kontradiktornih izjava. Jedni tvrde jedno, drugi se pozivaju na drugo. Čović i dalje tvrdi da je HDZ BiH strateški orijentiran ka SNSD-u, u SDA i DF-u okreću se Savezu za promjene. No, sve je dosta konfuzno i vrlo komplicirano - rekao je Latal.

Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu, komentirajući jučer postignuti dogovor između lidera SDA, HDZ-a BiH i DF-a, kazao je za "Avaz" da pozdravlja svaki dogovor političkih stranaka.

- Treba pozdraviti dogovor u trenutku kada je urgentno formiranje novih vlada i skupština na svim nivoima. Isto tako, dobro je da se usaglašavaju principi zajedničke saradnje po kojima će stranke raditi. Mada, osobno, mislim da bi dobro bilo da je ova koalicija nešto šira kako bi parlamentarna većina bila veća zbog operativnosti u samom funkcioniranju te vlasti - rekao je Filandra.

filandra-13

Filandra: Usaglašeni principi rada

Postavljeni ciljevi

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), rekao je da prema ovom sporazumu još nije jasno imaju li ove stranke većinu u kantonima.

- Tu treba sačekati i vidjeti šta će ove stranke uraditi. Hoće li postavljeni ciljevi biti realizirani, to ostaje na građanima da uvide. Želio bih da budu ostvareni - rekao je Mulabegović.

untitled-4

Mulabegović: Vidjet ćemo šta će uraditi

Čekat ćemo još

Latal je ustvrdio da će se, kako stvari stoje, ipak morati sačekati malo duže na formiranje vlasti, bez obzira na to što neke političke partije tvrde drugačije.

- Koliko ja vidim, ovdje niko ne stavlja interes građana ispred svega. Ovdje se, kako sada stvari stoje, čeka rasplet situacije u RS kako bi se vidjelo ko će tamo formirati vlast, pa da se tek onda ide na ostale nivoe - kaže Latal.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.