BIH

Dragomir Vasić optužen za genocid u Srebrenici

Podignuta jedna od najopsežnijih optužnica

B. TURKOVIĆ - A. H.

21.11.2014

Zbog sumnje da su učestvovali u genocidu u Srebrenici, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragomira Vasića zvanog Vaske, Danila Zoljića zvanog Dačo i Radomira Pantića.

Ovo je jedna od najopsežnijih optužnica u ovoj pravosudnoj instituciji kada je riječ o genocidu u Srebrenici.

Poništena odluka

Trojica optuženih u julu 1995. obavljala su visoke dužnosti u policijskim strukturama RS.  Vasić je u vrijeme srebreničkog genocida bio komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik. Zoljić je bio na funkciji komandanta Posebnih jedinica policije CJB Zvornik, a Pantić je komandirao 1. četom te jedinice.

Upozorenja udruženja Srebreničana da su vlasti RS mnoge počinioce genocida nagradile visokim pozicijama u vlasti i javnim preduzećima, najbolje dokazuje biografija SDS-ovca Vasića, koji je na oktobarskim izborima čak dobio i mandat poslanika u NSRS.

I ranije je sjedio u poslaničkim klupama, kako lokalnim tako i NSRS, odakle ga je 2003. smijenio visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) zbog podrške Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

dragomir-vasic-5

Vasić: Odlikovao ga patrijarh Pavle

Zabranjeni su mu politički rad i kandidiranje na izborima, kao i obavljanje svih funkcija sve do 2011., kada je OHR poništio odluku. Vasić je to iskoristio već 2012., kada se na izborima kandidirao za načelnika Zvornika. Od 2004. radi u „Telekomu RS“. Član je Eparhijskog odbora zvorničko-tuzlanske eparhije, a podršku vrha Srpske pravoslavne crkve dobio je 2008., kada ga je patrijarh Pavle odlikovao Ordenom svetog Save.

Vasić je 1993. odlikovan i Ordenom Karađorđeve zvezde. Radi se o vojnom odlikovanju RS za “izvanredne uspjehe“ u komandiranju oružanim jedinicama tog entiteta.

Prisilno odvajanje

Trojica optuženih terete se za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka, zatočenje i držanje zarobljenika i njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i egzekuciju više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica... Terete se i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne grobnice, kako bi prikrili zločine.  

Brojke iz optužnice

  • 40.000 Bošnjaka prisilno preseljeno iz Srebrenice  
  • 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti ubijeno u Srebrenici  

CIK: Nema smetnji za obavljanje funkcije

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH jučer nam je pojašnjeno da u Vasićevom slučaju nema smetnji za obavljanje poslaničke funkcije u NSRS. Kako nam je kazala Maksida Pirić, njihova reakcija bila bi preuranjena, s obzirom na to da je tek podignuta optužnica.

Ovaj mandat, ako bi eventualno i bio oduzet Vasiću, ostaje SDS-u.

Obavještavao o likvidaciji Srebreničana

Dragomir Vasić godinama je bio prvi čovjek Centra javne bezbjednosti Zvornik, a u julu 1995. u njegovoj zoni odgovornosti ubijeno je više od 8.000 srebreničkih zarobljenika.

Već 13. jula 1995., nakon sastanka sa zločincem Ratkom Mladićem, Vasić depešom  izvještava kabinet ministra policije RS na Palama te štab policijskih snaga u Bijeljini o evakuaciji oko 15.000 srebreničkih civila prema Kladnju te drugim aktivnostima na kojima je bila angažirana policija kojom je komandirao.

- Likvidacija oko 8.000 muslimanskih vojnika koje smo blokirali u šumi oko Konjević-Polja. Borbe se vode. Taj posao odrađuju samo jedinice MUP-a - piše, između ostalog, u šifrovanoj depeši broj 283/95 koju potpisuje Dragomir Vasić.

Vasićevi specijalci posebno su se istakli u strijeljanju srebreničkih zarobljenika u selima oko Zvornika. Oni koji nisu direktno učestvovali u likvidacijama, bili su angažirani na osiguranju lokacija strijeljanja.

Poznato je da su, nakon dnevnih likvidacija, za ubice u nekadašnjoj „Šehinoj kafani“ priređivane pijanke i derneci. Kao nagrada za ubijanje zarobljenika, ubice su dobile višednevni besplatni odmor u Crnoj Gori.

Sve primarne masovne grobnice u kojima su bili sakriveni posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana, upravo u vrijeme Vasićevog mandata prekopane su i izmještene na druge lokacije.

dragomir-vasic-depesa

Depeša kojom Vasić obavještava nadležne o evakuacijama i likvidacijama

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.