BIH

ISTRAŽIVANJE Plate i prihodi šefova država: Putin najbogatiji, Hollande među najsiromašnijima

U svijetu se političari i njihove porodice drže pod lupom javnosti

S. NUMANOVIĆ

22.11.2014

Konstituiranjem Predsjedništva Bosne i Hercegovine otpočeo je  proces formiranja vlasti u BiH. Koliko će on trajati ni najiskusniji proroci ne usuđuju se prognozirati. Mnogo je lakše ocijeniti da će nas i to dobrano koštati.

U sjeni brojnih (bajkovitih) obećanja ostala je vječito zanimljiva tema o primanjima i prihodima izabranih političara.

Kako se ta tema tretira u BiH, regionu i svijetu, odraz je demokratske razvijenosti.

U svijetu se političari i njihove porodice drže pod lupom javnosti i prate se čak i njihovi odlasci u šoping.

U BiH, pa i regionu, to uopće nije tako.

Vladimir Putin - 70 milijardi dolara

Ako je suditi prema zapadnim medijima, ruski predsjednik Vladimir Putin najbogatiji je šef države na svijetu. On spada i među najbogatije ljude na planeti!

bogatstvo

Putin: Suvlasništvo u "Gazpromu“

Vrijednost imovine predsjednika Rusije procjenjuje se na čak 70 milijardi dolara.

Godišnja plaća mu je nešto malo viša od 280.000 dolara. No, posjeduje akcije u „Gazpromu“ i još nekim velikim ruskim firmama koje mu godišnje osiguravaju prihod od minimalno 250 miliona dolara.

Barak Obama - 12,2 miliona dolara

Daleko iza Putina je američki predsjednik Barak Obama (Barack) s 12,2 miliona dolara.

bogatsvo-1

Obama: Uspješan pisac

Godišnja plaća šefa najmoćnije države svijeta je 400.000 dolara. Uz to, on dobiva i 150.000 dolara na ime raznih troškova, 100.000 dolara za putovanja i, na kraju, 20.000 dolara za "zabavu“. Tako se zaista zove stavka u budžetu na koju ima pravo Obama.

On je dobio 1,4 miliona dolara kada mu je uručena Nobelova nagrada za mir. Novac je donirao humanitarnim organizacijama.

Milionske prihode ostvario je od knjiga koje je napisao. U vrijeme kada je bio kandidat za drugi predsjednički mandat, samo u jednoj sedmici u novembru 2009. godine prodato je 100.000 knjiga čiji je autor Obama.

Angela Merkel - 11,5 miliona dolara

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjeduje imovinu vrijednu 11,5 miliona dolara. Najveći dio bogatstva ostvarila je kao naučnica, dok joj je politika donijela skromnije prihode.

bogatstvo-2

Merkel: Naučni rad

Njena mjesečna plaća je oko 16.000 eura. Donedavno je bila nešto više od 15.000 eura, ali je kabinet na čelu s Merkel odlučio da sebi povećaju plaće.

Zanimljivo je navesti da je njemačka kancelarka baveći se politikom stekla reputaciju beskompromisne i čvrste žene koja se ne boji rizika. Zato je dobila nadimak „ona koja odlučuje“ (the decider).

Redžep Tajip Erdoan - daleko više od 58 miliona dolara

Na internetu se može naći naslovna stranica prestižnog magazina „People“ s fotografijom predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) iznad koje stoji da posjeduje 58 miliona dolara vrijednu imovinu.

bog-3

Erdoan: Dnevna plaća 884 dolara

No, sudeći prema detaljima nedavne afere koja je potresla Tursku, Erdoan ima mnogostruko više. Mediji u Ankari i Istanbulu danima su objavljivali snimke razgovora Erdoana i njegovog sina u kojem tadašnji premijer svom sinu detaljno objašnjava kako iznijeti iz kuća koje posjeduju milione eura i dolara u kešu.

Turski predsjednik je sve to odlučno demantirao, a oni koji su radili istragu velike korupcionaške afere na kraju su završili u zatvoru, odakle su pušteni, ali su izgubili posao.

I taman kad se Erdoan „oporavio“ od te afere (koja će mu zauvijek visiti nad glavom poput Damaklova mača), turski se predsjednik našao u središtu novog skandala. Za njega i samo njega napravljena je superluksuzna vila koja će, vjerovatno, koštati cijelu milijardu dolara.

Prema pouzdanim podacima, Erdoan ima dnevnu plaću od 884 dolara.

Dejvid Kameron - relativno bogati siromah

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) nikako da uvjeri javnost da je on, ipak, relativno bogati siromah i/ili relativno siromašni bogataš. Tabloid „Daily Mail“ objavio je ne tako davno da mu se imovina procjenjuje na čak 30 miliona funti (skoro 75 miliona maraka). On je to ekspresno demantirao, ali su se onda britanski tabloidi počeli utrkivati u istraživanjima imovine porodice Kameron.

bog-4

Kameron: Brojne kuće

Ipak, neki "ozbiljniji“ mediji izvijestili su da britanski premijer posjeduje imovinu vrijednu šest miliona dolara. Radi se o nekoliko vrijednih nekretnina, uglavnom naslijeđenih. Dejvid i njegova supruga Samanta (Samantha) vlasnici su luksuznog doma vrijednog 2,5 miliona dolara. Ostalo je ili njegovo ili njeno vlasništvo.

Njegova godišnja plaća kao premijera je skoro 240.000 dolara.

Petro Porošenko - kralj čokolade i automobila

Nedavno izabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko posjeduje imovinu vrijednu 1,2 milijarde dolara. Tako barem tvrdi ugledni „Forbes“. Krenuo je prodajući kakao.

bog-5

Porošenko: Imperija na kakau

Onda je počeo prerađivati kakao i praviti čokolade. Malo je reći da mu je biznis procvjetao. Na temeljima prerade kakaa počeo je širiti imperiju i okrenuo se i automobilskoj industriji.

Danas je predsjednik Ukrajine. Čovjek koji ima mjesečni prihod od skoro 10 miliona dolara ne obazire se na plaću koja jedva da iznosi 8.000 dolara.

Žan Klod Junker - u sjeni skandala

Dok se ne razjasni je li ili nije novi predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean Claude Juncker) aminovao i „hajrovao“ od poreznih utaja koje su rađene u njegovom Luksemburgu u vrijeme kada je bio premijer, najmudrije je baviti se samo aktuelnom plaćom.

bog-6

Junker: Porezne nedoumice

Jer, ako se dokaže da se okoristio, milionski imetak bi mu se mogao rapidno istopiti, a politička karijera neslavno okončati.

U međuvremenu, Junker sve negira i vodi Evropsku komisiju po proklamiranom načelu da će EU ekonomski oporaviti i ojačati te da neće u narednih pet godina primiti nijednu novu članicu. I sve to za godišnju apanažu od skoro 420.000 dolara.

Fransoa Oland - manja plaća

Francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) i nije baš „parali“. Ima samo plaću i u odnosu na većinu svjetskih državnika više je nego skroman. Mjesečno zarađuje skoro 15.000 eura i - to je to.

bog-7

Oland: Umanjeni prihodi

Plaća bi mu bila viša da mu prva odluka kada je stupio na dužnost nije bila da je smanji za trećinu.

Sji Đinping - skromni moćnik

Otac jednog djeteta i prvi čovjek Kine Sji Đinping (Xi Jinping) spada među one s malim primanjima, posebno među svjetskim liderima.

bog-8

Đinping: Otac jednog djeteta

Navodi se da je njegova godišnja plaća 39.720 dolara. No, njegova moć ravna je Putinovoj. On je, naime, apsolutni gospodar političke i druge scene Kine. I prema medijskim navodima demokratski se ponaša u toj poziciji.

Što južnije, to tužnije

Balkanski region, moglo bi se reći, i po liderima je prava bijeda. Barem kako su sami političari objavili. Osim Mile Đukanovića, premijera Crne Gore, koji nikada nije ni pokušavao sakriti da ima pozamašnu ušteđevinu, niz nekretnina, suvlasništvo u nekoliko banaka. Sve u svemu, Đukanović je milioner. A njegova premijerska plaća je 1.130 eura.

juz

Đukanović: Ne krije bogatstvo

Nasuprot njemu je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Kao i Oland, i Vučić je sebi srezao plaću i ona je sada jedva 1.000 eura. Ima stančić od 30 kvadratnih metara i nema automobil.

juz-2

Vučić: Plaća od jedva 1.000 eura

Kada se to ima na umu, onda uvjerljivije zvuči priča da je u sve dubljem sukobu s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ovaj vlasnik pogrebne firme pasionirani je sakupljač nekretnina, te posjeduje čak 14 hektara zemlje i po jedno rusko i njemačko vozilo. Plaća mu je 137.500 dinara, što je oko 2.300 eura.

juz-3

Nikolić: Pasionirani sakupljač nekretnina

Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, voli, pak, umjetnost. U svom imovinskom kartonu s ponosom ističe i da je vlasnik klavira. Plaća mu je 3.240 eura.

juz-4

Josipović: Vlasnik klavira s plaćom od 3.240 eura

Još jedan regionalni lider poklonik je umjetnosti. Premijer Makedonije Nikola Gruevski prijavio je da je vlasnik 30 slika vrijednih 9.000 eura. Plaća mu je oko 1.300 eura.

juz-5

Gruevski: Poklonik umjetnosti sa 1.300 eura plaće

U Evropi sve popularniji premijer Albanije Edi Rama prima plaću od 228.730 leka, što je 1.647 eura.

juz-6

Rama: Plaća od 1.647 eura
 

S pola automobila po cestama BiH

Hudi i ubogi Bakir Izetbegović, koji je u školi bio dobar samo iz crtanja i šutanja lopte, ni skoro 50 godina kasnije nije ništa bolji. Posjeduje pola kućice i polovinu polovnog automobila - bar je tako sam napisao u imovinskom kartonu. I prima plaću člana Predsjedništva BiH od skoro 5.500 KM. Ni do danas nije rastumačio kako mu se moglo desiti da „zaboravi“ prijaviti imovinu na Poljinama kod Sarajeva.

covic-ivanic-izetbegovic

Čović, Ivanić, Izetbegović: Plaće od oko 5.500 KM

Prijateljima se nedavno ispovjedio da će jedno od 100.000 novih radnih mjesta koja kani ubrzano otvoriti biti i za istražitelja njegove stvarne imovine.

I druga dva člana Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović, imat će po oko 5.500 KM mjesečnu plaću.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.