BIH

Sa Čovićem nemamo sporazum nego načela

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF-a, za "Avaz"

M. AŠČIĆ

24.11.2014

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF), rekao je jučer za "Dnevni avaz" da u DF-u nema nikakvih nedoumica kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou te da u ovoj stranici ostaju čvrsto predani sporazumu potpisanom između SDA, DF-a i Saveza za promjene. S druge strane, Đonlagić pojašnjava da su sa HDZ-om BiH potpisana samo načela te da je sporazum sa Savezom za promjene "jedini sporazum koji postoji".

Znamo šta radimo

Komentirajući najavu zamjenika SDA Bakira Izetbegovića da bi koalicija „Domovina“ mogla ući u vlast s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, on je rekao da u DF-u dobro znaju šta rade.

- Ne znam šta je Izetbegović rekao, ali mi u DF-u znamo da imamo na državnom nivou sporazum kakav imamo. U ovom trenutku ne mislimo ga mijenjati. Stojimo čvrsto uz sporazum koji smo prije nekoliko dana potpisali  sa Savezom za promjene i SDA, i to je ustvari i jedini sporazum koji postoji u ovom trenutku - podvukao je Đonlagić

On je ustvrdio da se okvirni potpisani sporazum na nivou Federacije između SDA, DF-a i HDZ-a BiH se ne može nazvati sporazumom, nego više programskim načelima.

- To su samo programska načela. Sada slijedi izrada konkretnih programskih ciljeva za svaki nivo vlasti. Iako moram reći da ova načela u velikoj mjeri ne odudaraju od onoga što je potpisano na državnom nivou  - istakao je Đonlagić.

Sve se zna

O izjavama lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da on ostaje predan SNSD-u i Miloradu Dodiku, te je onda pitanje kako će biti formirana državni nivo, Đonlagić kaže da će sve biti mnogo jasnije danas nakon sjednice Narodne skupštine RS.

- Kod nas je sve suviše jasno. Ono što imamo sa SDA i Savezom za promjene je ono pravo. Sad, hoće li SNDS biti dio vlasti, treba vidjeti šta će biti u RS. Što se tiče DF-a, naš partner se zna, a to je Savez za promjene, tu nema dileme - kaže Đonlagić.

Nema nezadovoljnih

Iako se u posljednje vrijeme mogu čuti jasne kritike nezadovoljnih članova DF-a na sporazum ove stranke sa SDA te Savezom za promjene, Đonlagić kaže da u ovoj stranci sve funkcionira savršeno.

-  Mi smo svoje zacrtane ciljeve ostvarili. Na oba nivoa, i na državnim i na federalnom. Što smo zacrtali, to smo ispunili. Idemo korak po korak. Nema nikakvog nezadovoljstva među članovima, to su neistine - kaže Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.