BIH

Dobrodošlica samo na inat-tablama

Zašto goste na ulasku u BiH ne dočekuju državna obilježja

B. T.

24.11.2014

"Dobro došli u Republiku Srpsku" - natpis je koji uglavnom dočekuje posjetioce naše zemlje ako dolaze kopnenim putem preko graničnih prijelaza na sjeveru i istoku BiH.

Nemaju obavezu

Vlasti entiteta RS, koji zahvata rubne dijelove zemlje uz granice s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, odavno su se pobrinule da brojnim bilbordima s ovim natpisom i entitetskim zastavama dočekaju one koji kroče na teritoriju BiH.

Državnih obilježja uglavnom nema, u što se naša ekipa ovih dana uvjerila na ulazu u BiH iz Crne Gore, u mjestu Klobuk, ali i u mjestu Žegulja između Stoca i Ljubinja.
Državne zastave i ostala obilježja BiH izostali su i na ulazu u BiH preko Ivanice, iz pravca Dubrovnika, ali i na drugim ulazima na teritoriji RS.  

Kako saznajemo, zbog više nivoa vlasti i kompliciranog državnog uređenja, u ovoj, kao i brojnim drugim oblastima, zapravo niko nema striktnu obavezu postavljati državna obilježja. Ta je oblast u nadležnosti lokalnih zajednica koje, ako to i čine, turistima žele dobrodošlicu samo za područje svojih općina. S druge strane, kako kažu upućeni, table s dobrodošlicom u RS stvar su inata i politike.

klobuk

Klobuk: Vlasti RS ističu samo entitetska obilježja

U Graničnoj policiji BiH objasnili su nam da Ministarstvo prometa i komunikacija BiH postavlja i održava oznake i drugu saobraćajnu signalizaciju na graničnom prijelazu i njegovom području, tako da oznake prijelaza budu jasno vidljive.  

Također, kako je pojasnila Sanela Dujković, portparol GPBiH, i odgovarajućim pravilnikom propisani su oblik, sadržaj i način postavljanja oznaka i druge saobraćajne signalizacije na graničnom prijelazu, području graničnog prijelaza i uz liniju državne granice.

sanela-dujkovic

Dujković: Nadležnost Ministarstva komunikacija

Lokalne zajednice

- Sve što je izvan područja graničnog prijelaza nije u nadležnosti Granične policije BiH, već entitetskih ili lokalnih organa uprave - kazala je Dujković.

I u Turističkom udruženju BiH kazali su nam da su za postavljanje tabli dobrodošlice nadležne lokalne zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.