BIH

Sve obaveze prema državi i radnicima smo izmirili

Nadzorni odbor kompanije o reduciranju djelatnosti

E. Trako

24.11.2014

Uprava bihaćke tvornice rashladnih aparata "Bira" bila je prisiljena donijeti odluku o reduciranju djelatnosti Društva zbog neodrživosti proizvodnje i godišnjeg gubitka od oko četiri miliona KM, izjavila je za "Dnevni avaz" Saima Hodžić, predsjednica Nadzornog odbora ove kompanije.

Svjetski brendovi

Ona je naglasila da u okolnostima gdje konkurentni proizvođači od svojih država konstantno dobivaju poticaje za proizvodnju, "Bira" nije u mogućnosti da svoje proizvode plasira na evropsko tržište te da je Uprava, za razliku od brojnih drugih slučajeva, izmirila sve zakonske obaveze prema radnicima i državi.

- Opća ekonomska situacija u BiH i relevantno zakonodavstvo nikako ne idu u prilog očuvanju domaće proizvodnje, a time i radnih mjesta. Svakodnevno smo suočeni s drastičnim primjerima širom BiH gdje je obustavljena domaća proizvodnja, a radna mjesta ugašena. Jednostavno, hoćemo da radimo, ali ne želimo nastavljati proizvodnju kada nam to u kontinuitetu stvara gubitke - ističe Hodžić.

Bihaćka kompanija privatizirana je u redovnom postupku 2004. godine. Uprava je tada donijela odluku o rekonstrukciji i adaptaciji postojeće te gradnji potpuno nove tvornice s najmodernijim proizvodnim tehnologijama prema standardima EU i pri tome investirala 35 miliona KM.

Zahvaljujući tome, menadžment "Bire" uspijeva uspostaviti poslovnu saradnju sa svjetskim brendovima „Electrolux", „Zanussi", „Sideme" i osigurati izvoz bh. proizvoda u 26 evropskih zemalja.

Ekonomska kriza

Iz Uprave preduzeća navode da svjetska ekonomska kriza 2008. godine nije zaobišla ni poslovanje ove kompanije. U tom periodu evropski dobavljači otkazuju narudžbe, pa je u skladištu 30.000 gotovih proizvoda uz repromaterijal za još 40.000 aparata ugovorenih za evropsko tržište.

Novonastalo stanje, kako su nam pojasnili u Upravi preduzeća, proizvelo je velike gubitke, što je bio slučaj i s ostalim domaćim proizvođačima koji su, također, ostvarili uvjete za izvoz na evropsko tržište, dok je izostala bilo kakva reakcija nadležnih institucija u svrhu očuvanja proizvodnje i radnih mjesta.

Sve ovo natjeralo je Upravu da reducira djelatnost Društva.

Zaduženje od 5 miliona KM

Od 2010. godine, vlade Kine i Turske konstantno daju finansijske poticaje tamošnjim proizvođačima za izvoz na tržište Evropske unije. Od tada je "Bira", pokušavajući opstati na evropskom tržištu, bila prisiljena drastično snižavati cijene svojih proizvoda, što je u periodu prethodne četiri godine prouzrokovalo gubitak od 17 miliona KM. Uprava je od poslovnih banaka podigla kreditna sredstva kako bi zaposlenicima u cijelosti isplatila plaće, doprinose i ostale naknade te porezne obaveze prema državi, što je dovelo do dodatnog zaduženja od pet miliona KM, koje je još u fazi otplate.

Potpuna devastacija

U periodu agresije na našu zemlju 1992.-1995. godine tvornica "Bira" bila je izložena direktnim ratnim djelovanjima i potpuno je devastirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.