BIH

EKSKLUZIV Sidran: Bosna je starija od svakog svog naroda!

Akademik povodom Dana državnosti

M. ČUSTOVIĆ

25.11.2014

Današnji dan jedan je od važnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, smatra naš akademik i najveći živući pjesnik u BiH Abdulah Sidran. Jer, kako kaže, zahvaljujući odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH), 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu osiguran je njen ravnopravan ustavni položaj "u budućoj federaciji republika nove Jugoslavije".

Spas u formuli

- Pred opasnošću da bude podijeljena između susjednih republika i tako nestane sa povijesne mape, spas je našla u čuvenoj formuli koja kaže da ona „nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska“. Danas, 71 godinu poslije zasjedanja u Mrkonjiću i s iskustvom dvostruke agresije iz devedesetih godina, ta je formula, po svemu sudeći, potrošila svoj povijesni potencijal - ističe akademik Sidran.

Poručuje da moramo "tražiti novu paradigmu koja neće govoriti o vlasništvu nad zemljom i etnonacionalnim grupacijama kao nosiocima vlasništva".

Privremeni korisnici

- Bosna je starija od svakog svog naroda, pripada onima koji pripadaju njoj, svjesni da joj nisu gospodari ni vlasnici, nego privremeni korisnici i sluge, u svetoj obavezi da je zdravu i čitavu proslijede generacijama koje dolaze. Kako je samo divno kazao onaj indijanski poglavica, odbijajući da bijelom čovjeku proda zemlju američkih domorodaca: „Mi ovu zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego pozajmili od naših potomaka“- istakao je Sidran.

 

Kako je samo divno kazao onaj indijanski poglavica, odbijajući da bijelom čovjeku proda zemlju američkih domorodaca: „Mi ovu zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego pozajmili od naših potomaka.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.