BIH

BiH mora biti dio američkog projekta terminala na Krku!

Bajden u Turskoj govorio o energetskoj neovisnosti

M. AŠČIĆ

26.11.2014

Hrvatska ima potencijal da postane regionalno energetsko čvorište ako bude pametno ulagala uz potporu EU i u saradnji sa svojim komšijama, izjavio je američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) na netom završenom zasjedanju Energetskog i ekonomskog samita Atlantskog vijeća u Istanbulu, prenijeli su jučer hrvatski mediji.

Bajden je u svom govoru kao najvažnije faktore evropske energetske sigurnosti u ovom dijelu Evrope naveo upravo Hrvatsku, misleći na gradnju LNG terminala na Krku kako bi se onemogućio izlazak Rusima na Jadransko more.

biden

Bajden: Šansa za cijelu Evropu

Riječ je o skladištenju tečnog plina, a za partnerstvo u tom poslu već duže je zainteresirana i naša država. Neki inicijalni kontakti navodno su i ostvareni, ali naša zemlja još nije izrazila jasno opredjeljenje za učešće i vezu s projektom teškim 630 miliona eura.

Projekt LNG terminala bio je izvan interesa SAD i EU sve do eskalacije krize u Ukrajini i želje zapadne Evrope da se riješi energetske ovisnosti o Moskvi.

No, Stejt department odlučio je pomoći Vladi Hrvatske u realizaciji projekta te je pritisnuo Evropsku komisiju (EK) da projekt sufinansira iz svojih fondova. Evropska komisija  nedavno je odobrila pet miliona eura za izradu tehničke dokumentacije i modela finansiranja gradnje terminala. Izet Žigić, stručnjak iz oblasti energetike i bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije, rekao je za "Avaz" da naša država ne smije propustiti priliku u ovom izuzetno važnom projektu.

630 miliona eura vrijednost projekta
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.