BIH

Bez SNSD-a u vlasti bit će velikih problema u BiH!

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, za "Avaz"

F. VELE

26.11.2014

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je većina koju je u ponedjeljak u Narodnoj skupštini Republike Srpske osigurao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rasplet događaja kakav je očekivao te da to treba uvažavati i prilikom formiranja državne vlasti.

Očekivan rasplet

U suprotnom, smatra on, u BiH mogu nastati novi problemi i kriza. Očekuje da proces uspostave vlasti u RS ubrza rasplet i u većem bh. entitetu.

- Za mene je ovo očekivano, bez obzira na to radi li se o 42 ili 44 poslanika. Oni su pokrenuli proces. Ja sam jučer (ponedjeljak, op. a.) razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, na nama je sada da završimo županije, da mi tu stignemo RS te da u ova dva tjedna imamo konstituiran Dom naroda FBiH. Potom da imamo predsjednika FBiH, da on može predložiti mandatara za sastav Vlade FBiH i da zajedno idemo na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Jednostavno ćemo ići jednim tempom da u ovoj godini imamo vlast. Vjerujem da prije Božića (25. decembar) možemo imati imenovane mandatare - kaže Čović za "Avaz".

Na poziv njegovog kolege, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se izjasni u kontekstu formiranja državne vlasti te izabere između Saveza za promjene i SNSD-a, Čović odgovara konstatacijom da su se oni "već izjasnili".

- Pobjednici trebaju napraviti vlast u tri naroda. Oni koji naprave vlast u RS i FBiH trebali bi napraviti vlast i na razini države. Ako su svi protiv toga, mi to ne možemo promijeniti, i to je suština. Ali, treba ukazati na probleme koji dolaze, jer ih trebamo zajednički nositi - ističe Čović, pojašnjavajući da je sporazum SDA – DF - Savez za promjene imao za cilj da ojača SDS i njegove partnere u borbi za vlast u RS, ali da taj cilj, očito, nije ostvaren.

Široke konsultacije

U više navrata ponovio je da u narednih desetak dana treba napraviti široke konsultacije.

- Evidentno je da imamo onu situaciju da će većine, s jedne strane SNSD sa svojim partnerima te s druge SDA i HDZ sa svojim, ući u vlast u dva entiteta. Treba vidjeti kako to zaokružiti. Hoće li ova struktura biti uporna da ide bez SNSD-a, jer postoji tijesna većina na razini države, pa time stvoriti određene probleme zbog nadležnosti koje imamo na razini BiH, ili ćemo dobiti prostor da razgovaramo, ostaje da se vidi - istakao je.

Nadalje, Čović je upozorio da bi, u slučaju različitih većina u entitetima i državi, moglo biti ozbiljnih problema u državi i funkcioniranju institucija.

- To bi usporilo mnoge stvari. Vlast u RS mogla bi se na jedan način ponašati da zaštiti svoju poziciju... Stvari su krenule dosta dobro, izborni pobjednici prave vlast, koliko god to tijesno bilo - tvrdi Čović.

Odgovornost je na Izetbegoviću i Komšiću

U kantonima gdje HDZ BiH ima većinu, Čović kaže da ima sve "pod nazorom". Vjeruje da će do petka početi izbor delegata za Dom naroda FBiH. Prema njegovim očekivanjima, pet kantona "bit će završeno" početkom decembra.

- Naglasak je na pet kantona gdje bi SDA i DF morali ubrzati proces. Dok se sve ne izabere, to neće funkcionirati. Cilj je da se do kraja idućeg tjedna to završi. Izetbegović i Komšić ovih će dana intenzivno razgovarati da to završe. Izetbegović je optimističan. Sada trebamo čekati. Što se tiče FBiH, broj ruku je iza nas. No, nameće se pitanje može li to napraviti zaokret, možemo li zajednički program kroz ovu vlast riješiti - pita se naš sagovornik.

Postoji prostor za razgovor SDA i SNSD-a

Čović je primijetio da Izetbegović nije isključio saradnju sa SNSD-om na nivou RS.

- Ako je saradnja na razini entiteta, onda će biti i na razini države. Ja vjerujem da određen prostor postoji, jer FBiH mora sarađivati sa RS. Budući da je ovdje struktura stranaka jasna, i tu je SDA u punini, čini mi se da imamo prostora da dogovorimo razuman odnos kada je u pitanju BiH - uvjeren je član Predsjedništva BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.