BIH

SKANDAL Otpušten jer je negodovao zbog slike Ratka Mladića!

Edin Hadžić nakon 8 godina u „Carlsbergu“ dobio otkaz

En. ZGODIĆ

26.11.2014

Nakon osam godina uspješnog rada na poslovima menadžera, otac troje djece Edin Hadžić (52) iz Zenice otpušten je iz multinacionalne kompanije za proizvodnju piva "Carlsberg". I to zbog slike Ratka Mladića, ratnog zločinca.

Nakon što su ga kupci iz BiH kontaktirali, kako nam je ispričao, zabrinuti što u skladištu "Carlsberga" u Čelarevu kod Novog Sada visi slika Ratka Mladića, optuženog za genocid, Hadžić je reagirao. Uvjerio se da je slika okačena i napisao interni mail svom pretpostavljenom.

Raskid ugovora

- Nedopustivo je da bilo čija slika visi u prostorijama jedne multinacionalne kompanije, posebno ne slika čovjeka kojeg terete za strašne zločine. Slučaj Mladićeve slike mogao je ugroziti prodaju u dijelovima BiH - kaže Hadžić.

No, 13. novembra, nakon Hadžićevog maila, direktor "Carlsberga" Srbija Gabor Bekefi, priča Hadžić, odlazi u Dansku. Nakon tri dana se vraća, a u Sarajevo stižu direktor lanca snabdijevanja Dalibor Jeličić, direktorica ljudskih resursa Lidija Latinović i direktor „Carlsberga“ BiH Dominik Martinjak (Dominic Martiniak), koji nude Hadžiću sporazumni raskid ugovora.

- Za sve ove godine nisam dobio nijednu opomenu u vezi s mojim poslom. Inače, svi parametri poslovanja u „Carlsbergu“ BiH bili su dvostruko bolji nego u „Carlsbergu“ Srbija. Ja sam odbio sporazumni raskid ugovora. Razlog koji su naveli bio je neuvjerljiv, navodno smanjenje troškova. Zaključio sam da otkaz ima veze isključivo s mojim mailom – naglašava Hadžić.

On ističe da nikada u „Carlsbergu“ nije uzeo ni dan bolovanja, da je bilježio samo najbolje rezultate.

- Ali, jedan kolega, srpske nacionalnosti, u povjerenju mi je rekao da mu je povjeren zadatak da promijeni nacionalnu strukturu u "Carlsbergu" u BiH. Sam direktor „Carlsberga“ Srbija Gabor Bekefi jednom je konstatirao da u kancelariji u Sarajevu „rade samo muslimani“. Ne želim nikakvu osvetu zbog gubitka posla, ali moram reći da sam radio u Kanadi, u Italiji, na Kipru, i znam da se velike kompanije ne odnose ovako prema zaposlenima – dodaje Hadžić.

Nije jedini slučaj

Hadžićev slučaj, priča nam on, okončan je, što se kaže, po kratkom postupku. Odmah su mu oduzeli službenu karticu, laptop, karticu za gorivo i uručili otkaz.

- Nedavno su kolegicu bošnjačke nacionalnosti, koja je radila na recepciji, otpustili. To nema veze sa smanjenjem troškova već akcijom etničke čistke u „Carlsbergu“ i prikrivanjem činjenice da u svom skladištu drže sliku Ratka Mladića – zaključuje Hadžić.

Bez odgovora iz kompanije

U pokušaju da kontaktiramo upravu „Carlsberga“ Srbija kako bismo čuli njihovu stranu priče, nismo imali sreće. Komentar, stav ili demanti Hadžićevih navoda nismo dobili. No, saznajemo da u Sarajevo uskoro stiže delegacija „Carlsberga“, koja je u obilasku svojih pogona i predstavništava u zemljama Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.