BIH

Na ulicama Bihaća više od 2.000 pasa lutalica!

PROBLEMI Iako se iz gradskog budžeta godišnje izdvoji 50.000 KM

I. N. Š.

27.11.2014

Dolaskom hladnijih dana na bihaćkim ulicama svakodnevno se mogu vidjeti čopori pasa koji sve većom agresivnošću ugrožavaju živote građana, posebno onih najmlađih.

Napad na trgu

Takav slučaj nedavno je zabilježen na Gradskom trgu kada je jedan Bišćanin šetao sa svojim dvogodišnjim sinom. Dječaka bi, vjerovatno, rastrgali da ga nije podigao u naručje. Svoj apel da ovaj problem bude riješen objavio je na lokalnim portalima.

Gradske vlasti trude se riješiti problem, ali novca u budžeta nema dovoljno, svega 50.000 godišnje za više od 2.000 pasa lutalica.  Pomoć im pružaju nevladine organizacije iz stranih zemalja u vidu donacije hrane, ali i opremanja privremenog azila na Gorjevcu. Upravo tamo boravi 200 pasa iako su smještajni kapaciteti daleko manji.

zekerijah-alagic-usk

Alagić: Problem je smještaj

Prema riječima Zekerijaha Alagića, direktora Veterinarske stanice Bihać, svakodnevno se s gradskih ulica, ali i prigradskih naselja ukloni određen broj pasa, ali je problem njihov smještaj.

Portirska služba

- Portirska služba u azilu radi do 17 sati, a nakon toga građani samostalno dovoze pse o kojima se iz ekonomskih razloga nisu u stanju brinuti - kazao nam je Alagić.

Nadležni apeliraju na građane da ne ostavljaju kućne ljubimce na ulici, jer na taj način samo pogoršavaju problem.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.