BIH

Rusiji dostavljena informacija o izvozu jabuka i krušaka

Iz Ministarstva vanjske trgovine BiH potvrdili "Avazu"

A. Du.

27.11.2014

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jučer je Službi za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije dostavilo tražene podatke u vezi s izvozom jabuka i krušaka u tu zemlju.

Riječ je o odgovoru zatraženom od BiH nakon što je ustanovljen prekomjeran izvoz tog voća u Rusiju, a što je zvaničnu Moskvu nagnalo na sumnju da se radi o proizvodima iz EU koji se distribuiraju putem naše države.

- Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja izvršila je brzu provjeru traženih fitosanitarnih certifikata te je ustanovila i potvrdila njihovu validnost i ispravnost kada je riječ o mjestu izdavanja, vrste voća izvoznika iz BiH i uvoznika u Rusku Federaciju - rekli su nam u Ministarstvu.

Navode kako su iz ruske službe tražili informacije o određenim fitosanitarnim certifikatima koji su izdati u BiH kao sastavni dio dokumentacije koji se prilaže uz robu biljnog porijekla u međunarodnoj trgovini, u ovom slučaju jabuke i kruške.

Tako su ovoj državnoj službi Rusije, pojasnili su nam u Ministarstvu vanjske trgovine, dostavljeni traženi podaci o asortimanu i obimu navedenih vrsta poljoprivrednih proizvoda uzgojenih u BiH u 2014. godini, zatim o proizvodnim površinama, kao i o prosječnim prinosima uzgajanih poljoprivrednih kultura na cjelokupnoj teritoriji naše države.

Ostaje, međutim, da se vidi hoće li se ovim podacima razjasniti cijeli slučaj.

Na naš upit šta će to značiti u kontekstu ruskog zahtjeva da se objasni prekomjeran izvoz voća u tu zemlju, rečeno nam je da će daljnja očitovanja Ministarstva ovisiti o odgovoru Službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.