BIH

"Die Presse": Putin želi otcjepljenje RS od BiH!

Bečki list o jačanju ruskog utjecaja na Balkanu

Autor:S. NUMANOVIĆ

27.11.2014

Zapadni diplomati u Sarajevu polaze od pretpostavke da je Vladimir Putin zainteresiran za odvajanje, ratom i etničkim čišćenjem stvorene srpske republike u Bosni i Hercegovini,  kako bi se time stvorio presedan za istočnu Ukrajinu. Time bi se BiH još jednom našla u stjecištu suprotstavljenih interesa velikih sila, piše austrijski dnevnik "Die Presse" u jučerašnjem izdanju.

Veća uloga

U tekstu pod naslovom "Ofanziva Vladimira Putina na Balkan" analizira se situacija u regionu zapadnog Balkana i ističe sve veća moć i utjecaj Rusije.

Ovaj dnevni list upozorava da je Putinova uloga u BiH i Srbiji sve veća i da prijeti daljnjom destabilizacijom regiona. "Die Presse" podsjeća da je prije 19 godina sklopljen Dejtonski sporazum i da je nakon toga uspostavljena vojna misija pod vodstvom NATO-a i s civilnim administratorima koji su se starali o provođenju tog sporazuma.

- A onda je jedna od država koje su gradile mir u BiH, Rusija, odlučila da iz tog projekta izađe – navodi list.

die-presse

 Faksimil teksta objavljenog u „Die Presseu“

Autor teksta, prekaljeni novinar Erih Ratfelder (Erich Rathfelder) u svom tekstu dalje navodi da je ruska strana odbila podržati produženje mandata EUFOR-a u BiH, prvi put u proteklih 18 godina.

- Rusi su rekli da se protive postojanju bilo kojeg stranog vojnika u BiH. Britanci su na to odgovorili da će EUFOR zamijeniti NATO-om – prenosi list.

Ratfelder navodi i primjer s majske sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC) kada je „Rusija plesala u stavovima“.

- Poruka je da Moskva ne želi BiH u sadašnjim granicama - prenosi austrijski medij.

Uz to, Rusija ne želi da se Balkan dalje približava ni EU, jer se time približava i NATO-u. Ratfelder ističe da je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin upozorio da ima više negativnih primjera rezultata pritiska na države da se priključe EU i NATO-u.

Obećana "zaštita"

- Sada Moskva želi zakomplicirati put Srbije i BiH u EU. Ono što je najvažnije, time će spriječiti uključivanje ovih zemalja u NATO – navodi ovaj novinar.

U BiH je ruski utjecaj čak i jači nego u Srbiji. Dok Beograd nastoji balansirati između želja i sentimenata, u BiH Milorad Dodik otvoreno igra za rusku stranu, navodi ovaj list. "Die Presse" navodi da je zvanična Moskva predsjednika entiteta RS svesrdno podržala. Ta podrška ogleda se i u 270 miliona eura teškom kreditu, ali i drugim uslugama, uključujući i onu o "zaštiti interesa RS" u međunarodnim institucijama.

Ulokajev: "Južni tok" nije neophodan

Rusija će graditi plinovod "Južni tok" samo ako Evropi bude potrebno smanjenje rizika koji nosi tranzit plina kroz Ukrajinu, izjavio je jučer ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulokajev, prenosi ekonomski portal Vedomosti online.

U tekstu pod naslovom "Južni tok više nije potreban" navodi se da su eksperti saglasni s tom konstatacijom, jer je za Rusiju sada prioritet istočni pravac, odnosno Kina, i da u uvjetima krize ima smisla odbaciti "Južni tok" kao suvišnu infrastrukturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.