BIH

HDZ hoće diplomatiju, a SDA finansije

Lome se koplja za pozicije u novoj vlasti

M. AŠČIĆ

27.11.2014

Sastanak delegacija SDA, HDZ-a BiH i DF-a na kojem bi se zvanično razgovaralo o raspodijeli pozicija u Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH trebao bi biti održan do kraja sedmice, najvjerovatnije već danas.

No, kako formiranje vlasti u kantonima ide sporo ili nikako, u centralama stranaka ima više nego dovoljno vremena da se razbukta borba među kadrovima partija za fotelje u izvršnoj vlasti.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, potvrdio je da uskoro počinju razgovori o raspodjeli pozicija, kazavši da je mnogo toga još nejasno.

- Treba sjesti i razgovarati. Ne bih sada govorio o pozicijama, jer ništa zvanično nije dogovoreno. Ali, znam da se sve treba riješiti do utorka, 2. decembra, jer je tada zakazano konstituiranje sjednice Parlamenta FBiH - rekao je Softić.

Ono što je jasno jeste da pozicija predsjednika FBiH pripada HDZ-u BiH.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za "Avaz" da će ova stranka  tražiti da u Vijeću ministara BiH ima tri ministra i četiri zamjenika, a u FBiH pet ministara i jedno srpsko ministarsko mjesto.

 - Od konkretnih mjesta na razini BiH očekujemo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH bude naše. No, treba sjesti i sve dogovoriti - istakao je Čović.

No, iz izvora bliskih SDA saznajemo da se već neformalno uveliko pregovara o tome kome će pripasti koja pozicija. Naš sagovornik ističe da je već poznato da će SDA predložiti mandatare za sastav vlada.

- Bez obzira na sve, SDA neće olako prepustiti HDZ-u BiH poziciju ministra finansija u Vladi FBiH, jer ova stranka to traži i na državnoj razini. Mi ćemo insistirati na pozicijama ministarstava poljoprivrede, energije, ali i finansija. U DF-u isto žele Ministarstvo energije, gdje je kandidat Damir Bećirović, te još i resor prometa - kaže naš izvor iz SDA.

On ističe da su se u HDZ-u BiH izjasnili da na federalnom nivou žele i Ministarstvo za boračka pitanja, a na državnom nivou i pravdu te, kao što je Čović potvrdio, diplomatiju.

Šta je obećano Osmanoviću

Naš sagovornik blizak Kadrovskoj komisiji tvrdi da u SDA još nisu odlučili ko će biti premijeri na federalnom i državnom nivou. Kaže da su male šanse da Halid Genjac bude predsjedavajući Vijeća ministara.

- Prije samih izbora rukovodstvo SDA je obećalo da će to biti Adil Osmanović. On za sada ima najviše prijedloga. No, treba još sačekati. Ko zna šta će se još dešavati - kaže naš izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.