BIH

Al Shiddi gradi naselje u Izetbegovićevom komšiluku: Niču nove vile za bogataše

Gradnja elitnog naselja privukla je jučer pažnju bh. javnosti

E. MURAČEVIĆ

29.11.2014

Vlasnik kompanije "Al Shiddi Group“, Saudijac Sulejman el-Šidi, blizak prijatelj i navodno poslovni partner Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, najavio je jučer gradnju elitnog naselja za bogataše, i to baš u Izetbegovićevom komšiluku na Poljinama.

Gradnja elitnog naselja za ultrabogataše privukla je jučer pažnju bh. javnosti, u kojoj više od pola miliona nezaposlenih nema egzistenciju, a više od 400.000 penzionera svaki mjesec jedva spaja kraj s krajem.

Ranije investicije

El-Šidi je jučer u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Hotonj, na lokalitetu Poljine, položio kamen temeljac kojim je otpočela gradnja elitnog naselja pod nazivom Poljine Hills. U okviru projekta, navodno vrijednog 70 miliona KM, bit će sagrađeno 214 vila, veličine od 130 do 200 metara kvadratnih, a oko njih će biti supermarket, velnes centar, sportski tereni...

- Ovim projektom mijenjam standarde ovog grada. Nakon naših ranijih investicija u hotel „Bristol“ i „Sarajevo City Center“, ovo je još jedan od projekata koji će na ovaj grad i samu BiH skrenuti pozornost drugih - rekao je El-Šidi.

On je, podsjećamo, SCC počeo graditi još prije skoro devet godina, i to nakon što je privatizirao nekadašnje kompanije “Magros Veletrgovina” i “Magros Export-Import”. On je ove kompanije 2006. godine kupio za mizerna dva miliona maraka te se obavezao investirati 117.360.000 KM za tri godine i osigurati posao za 227 radnika.

poljine2

El-Šidi i Izetbegović: Prijatelji i komšije

Kultni hotel

No, SCC do danas nije ispunio ugovorne obaveze, zbog čega je, kako nam je nedavno zvanično potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, pri kraju istraga u predmetu privatizacije „Magrosa“. Očekuje se, saznajemo, skoro podizanje optužnice. Sumnja se, naime, da je El-Šidi na ovom projektu oštetio državu za desetine miliona maraka.

Također, istraga bi, nezvanično saznajemo, mogla biti usmjerena i na sumnjivu privatizaciju nekadašnjeg kultnog sarajevskog hotela „Bristol“. Ovaj hotel dospio je u ruke El-Šidija za samo šest miliona maraka, i to nakon što je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo već uložio pet miliona KM. Ovakva privatizacija provedena je dok je Izetbegović bio direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

poljine-hils-sidi2

El-Šidi (lijevo): Novi poslovi sumnjivog investitora

Novac s Kajmanskih otoka

Novac za gradnju SCC-a, kako je to „Avaz“ svojevremeno objavio, u BiH je došao s Kajmanskih otoka.

Prema dokumentu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 2011. godine kompanija „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.“, registrirana na Kajmanskim otocima, na račune kompanije „Al-Shiddi International“, jedne u nizu firmi koje kontrolira El-Šidi, uplatila je 39.119.100 KM. Kompanija “Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.“ čak je vlasnik 28,31 posto „Magros Veletrgovine“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.