BIH

Politička korupcija se preko Ramovića prelijeva u FBiH!?

ANALIZA Šta otkriva afera s trgovinom mandatima u RS

T. LAZOVIĆ

29.11.2014

Afera s političkom korupcijom novoizabranih parlamentaraca koja već sedmicama trese političku scenu u manjem entitetu, prema svemu sudeći, prelijeva se i u Federaciju BiH.

Mutne radnje

Policija u Republici Srpskoj već danima istražuje ozbiljne optužbe i dokaze, među kojima i audiosnimku koja ukazuje na moguću kupovinu glasova, a u svrhu formiranja većina i uspostavljanja vlasti, uglavnom, mimo volje naroda i izbornog legitimiteta.  

Dok opozicija u RS upozorava na mutne radnje i dovodi u pitanje rad Narodne skupštine, u Federaciji se ovi procesi, uglavnom, vode ispod žita i daleko od očiju javnosti - u kantonalnim skupštinama, odakle i počinje formiranje vlasti.

Slučaj iz Bosanskopodrinjskog kantona, gdje je iz Saveza za bolju budućnost isključen Muhamed Ramović, pokazatelj je da i u ovom entitetu postoji alternativa spremna upozoriti na goreću opasnost od političke korupcije.

Jer, prodaja i kupovina mandata te "neprijateljski" i iznenadni prelasci izabranih parlamentaraca iz jedne stranke ili bloka u suparnički, a samo kako bi bile popunjene fotelje i podijeljena moć, općenito, ukazuju na najgoru vrstu političke prevare i korupcije.

ramovic

Ramović: Ulazak u vlast s SDA mimo volje birača

A slučaj „Ramović“, u kojem je aktuelni načelnik Goražda principijelno isključen iz stranke zbog dogovora o ulasku u vlast sa SDA u BPK, mimo stava stranačkih organa i volje glasača, miriše na takvo djelovanje.

Slično se, prema pouzdanim informacijama, ponovo događa i u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje vladajuća SDA, kako bi kao i u BPK održala vlast, namjerava kupiti najmanje dvojicu poslanika Socijaldemokratske partije (SDP). O tome je javno govorio i zvaničnik te stranke Nedžad Fazlija.

Brza istraga

U osnovi, svako ima pravo da promijeni stav, partiju ili blok, posebno kada je riječ o izabranim predstavnicima naroda.

No, iskustvo i zdrav razum, ali i brojni materijalni dokazi, jasno govore da se u ovakvim slučajevima ne radi o tome, nego o suhoj političkoj korupciji - podmazanoj različitim vrstama, uglavnom materijalnih, poticaja ili, eventualno, pritisaka. Zato, sasvim opravdano opozicija u RS zahtijeva brzu policijsku istragu i zato je apsolutno opravdana odluka lidera opozicije u FBiH da u korijenu sasiječe svaku mogućnost da njihovo članstvo upliva u vode političke korupcije. To bi, kako su, uostalom, i sami rekli, bila izdaja ogromnog povjerenja koje su građani poklonili nosiocima promjena u BiH.

Tri četvrtine glasača protiv SDA!

Kada je riječ o Bosanskopodrinjskom kantonu i formiranju vlasti, prema informacijama koje ima naš list, ostala četvorica izabranih poslanika SBB-a neće krenuti Ramovićevim putem uprkos pritiscima koji se na njih vrše.

Kako saznajemo, oni ne žele upasti u zamku političke korupcije, ali i donijeti odluku kontra tri četvrtine glasača u ovom kantonu koji su glasali protiv politike SDA! Samo podaci o glasovima za Predsjedništvo BiH jasno pokazuju da građani u BPK žele promjenu, a ne istu vlast sa SDA na čelu.

U tom dijelu FBiH, naime, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, suvereno je pobijedio Bakira Izetbegovića. Radončić je, prema podacima CIK-a, dobio 3.371 glas, dok je Izetbegović osvojio 2.831.

Prebjezi završili neslavno

Indikativno je, u vezi sa slučajevima političke korupcije, da su svoje političke karijere Alija Azabagić iz Tuzle, Nihad Alikadić iz Konjica i Hazim Kapić iz Cazina, bivši lokalni funkcioneri SBB-a koji su napustili stranku, vrlo neslavno završile. Iako su bili kandidati na listama drugih stranaka na općim izborima 2014. godine, nijedan od njih nije dobio povjerenje građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.