BIH

Dok čekaju rezultate DNK analize, dobivaju prijetnje

Dragica i Goran Plauc ugostili mladiće za koje vjeruju da su im sinovi

S. D.

30.11.2014

Dragica i Goran Plauc, koji duže od dvije decenije tragaju za sinovima blizancima rođenim 5. avgusta 1993. godine u tuzlanskoj bolnici, gdje im je nekoliko sati nakon rođenja rečeno da su umrli, proživljavaju ovih dana najdramatičnije trenutke u životu.

Iščekivanje rezultata DNK analize kojoj su se podvrgnuli zajedno s Zoranom i Draganom P., blizancima iz Graca koji su stigli ove sedmice u Dizeldorf, o čemu je "Avaz" već pisao, da bi se svi zajedno uvjerili jesu li porodica, podjednako je bitno i trima kćerkama bračnog para Plauc, koje će konačno saznati jesu li našle braću, a njihovi roditelji djecu.

Dragica Plauc kaže za "Avaz" da, ustvari, nije ni htjela da se piše o Zoranovom i Draganovom dolasku dok ne budu poznati rezultati analize. Fotografije mladića koje su objavili pojedini mediji, kaže, nastale su bez njenog odobrenja i znanja, a ona je bila u stanju šoka kada je otvorila vrata stana blizancima za koje sumnja da su njeni.

U očekivanju potvrde jesu li djeca njihova, Dragica kaže da su izloženi i različitim prijetnjama, a na Facebooku se čak pojavio i lažni profil s Dragicinim imenom i prezimenom.

- Mislili smo da ništa ne objavljujemo dok ne bude gotov test i potvrda da su djeca moja, jer djeca su pod velikim pritiskom i prijetnjama, a isto i ja. Non-top nas zovu neki nepoznati ljudi i prijete nam. Zato smo htjeli samo zaštititi djecu - kaže Dragica.

"Dnevni avaz" od 2012., od kada je porodica Plauc u Tuzli pokrenula intenzivnu potragu za sinovima, piše o ovom slučaju. Nakon što je „Avaz“ objavio priču o njihovim sumnjama, našoj redakciji javili su se brojni čitaoci iz Graca, nudeći bračnom paru Plauc pomoć pri uspostavi kontakta s blizancima, u čemu su oni na kraju i uspjeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.