BIH

Slijep svira 24 instrumenta, obučio 230 mladića i djevojaka

BOSANSKA GRADIŠKA Jovo Jerković, čovjek orkestar

B. GRGIĆ

30.11.2014

Za Jovu Jerkoviću iz Bosanske Gradiške prijatelji u šali kažu da je čovjek orkestar. Ovaj slijepi muzičar je u 60 godina života, zahvaljujući muzici, proputovao skoro cijeli svijet. Nedavno je učestvovao na Festivalu slijepih muzičara u Kruševcu, gdje je briljantnim nastupom u revijalnom dijelu večeri izborio pravo na učešće na međunarodnoj smotri koja će se u martu naredne godine održati u Berlinu.

Lijepi trenuci

- U Berlinu ću učestvovati u tri kategorije, u solo pjevanju, instrumentalnom dijelu i komponiranju - kaže Jerković.
    
Posebno mjesto u srcu ovog virtuoza predstavlja Sarajevo. U gradu na Miljacki proveo je 12 godina. Tu se školovao i brusio muzičko umijeće.

- Osnovnu školu završio sam u Zavodu za slijepe u Nedžarićima, a Srednju muzičku, također, u Sarajevu. Svirao sam po kafanama da bih plaćao dom. I danas se sjećam lijepih trenutaka s Ćazimom Čolakovićem, Draganom Kulišem, Gordanom Grizelj-Pogarčić i drugima - kaže Jerković.

Čovjek orkestar svira 24 instrumenta, koje dobro poznaje i teoretski i praktično. Prema svakom instrumentu gaji ljubav, ali žičani instrumenti, prim, basprim, mandolina i gitara su mu u srcu. Pedesetak aktivnih muzičara bili su Jovini učenici. Sviranju raznih instrumenata obučio je čak 230 mladića i djevojaka. I ne samo mladih ljudi nego i onih u poodmakloj dobi.
    
Devet operacija

Svira sve žanrove muzike, i narodnu, i zabavnu, i romanse, i starogradsku, ali i komponira. Sa svojim prijateljima muzičarima svirao je na desetine humanitarnih koncerata.

- U šali kažem da sam u životu preživio devet operacija, dobrovoljno dao krv 53 puta, napravio dvije kuće i potrošio četiri. I nije mi žao ničega. Ostvario sam svoj san, iškolovao sam kćerku Milanu i danas se radujem unucima Jovani i Urošu. Iako samo na jedno oko vidim manje od deset posto, sretan sam, a muzika je moj život učinila lepršavim - ističe Jerković.

Voli sevdalinke

Jedan je od rijetkih Gradiščana koji svira i pjeva sevdalinke. One su za njega poezija u muzici, sevdalinke ga vraćaju u mladost.
    
- One su neprevaziđene i živjet će vječno. Omiljene sevdalinke su mi “Koliko je širom svijeta”, “Dvije su se vode zavadile”, “Đulzulejha”, “Čudila se, aman, ja”, “Raslo mi je badem drvo” i druge.

Odbacio Brajevo pismo u notnom sistemu
    
Jovo Jerković fantastično se služi Brajevim pismom. Svojevremeno se služio i ovim pismom u notnom sistemu.
    
- Moji nekadašnji profesori Risto Svirkov i Vasilije Pokrajčić uvijek su se čudili što sam odbacio Brajevo pismo u notnom sistemu. Svaku muzičku dionicu koju bi oni odsvirali, ponavljao sam bez greške tako da mi to pismo nije više bilo potrebno - ističe Jerković
    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.