BIH

Lijanović uveo dnevno ocjenjivanje, službenici najavili štrajk

Pobuna u Ministarstvu poljoprivrede FBiH

A. Du.

30.11.2014

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH nastala je svojevrsna pobuna zbog spornog pravilnika koji je donio ministar Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), a koji predviđa dnevno ocjenjivanje službenika! Za narednu sedmicu službenici su najavili štrajk.

Prema zakonu, ocjenjivanje državnih službenika obavlja se maksimalno dva puta godišnje.

Kako nam je preneseno, Lijanović je ovo radio zbog činjenice da su mnogi službenici, nakon što je ministar pušten iz pritvora, odbili potpisati pojedine akte zbog straha da bi time učestvovali u mogućim krivičnim djelima.

- U Ministarstvu vlada haotična atmosfera, jer Lijanović ocjenjivanjem službenika želi dijeliti otkaze. Dvije negativne ocjene znače otkaz za uposlenika - kazao nam je naš sagovornik.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju, kazavši da je Sindikat uposlenicima Ministarstva pružio apsolutnu pravnu zaštitu te je od Lijanovića zatraženo poništavanje navedenog pravilnika.

kruscica-salih

Kruščica: Tražit ćemo odgovornost

- Angažiran je advokat, u dva navrata reagirala je Upravna inspekcija, zatim Ministarstvo pravde te u konačnici i Vlada FBiH. Pravilnik mora biti poništen zato što je nezakonit. Mi ćemo ići do kraja s ovim - kazao je Kruščica.

Ističe da su određena nezakonita Lijanovićeva rješenja u vezi s radnopravnim statusom uposlenika već osporena u sudovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.