BIH

Struja 1. januara neće pojeftiniti, moguće postepeno poskupljenje

POTVRĐENO Mirsad Salkić, predsjedavajući DERK-a, o liberalizaciji

B. TURKOVIĆ

30.11.2014

Od 1. januara 2015. godine građani BiH imat će pravo da izaberu snabdjevača električnom energijom. To znači da će imati mogućnost da odluče od koje će kompanije kupovati električnu energiju i da izaberu ponudu koja im najviše odgovara.

Pokretanje procesa

Proces „otvaranja tržišta električne energije“, međutim, neće donijeti pad cijena, barem ne odmah na početku ovog procesa, ustvrdio je u izjavi za „Dnevni avaz“ Mirsad Salkić, predsjedavajući Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

- Prvog januara sigurno neće biti snižavanja cijena, to je definitivno, niti će procesi krenuti tog datuma. Moram otvoreno reći: cijene električne energije za domaćinstva u BiH među najnižima su u Evropi. Zbog toga će se one u nekom periodu vjerovatno morati usklađivati, možda malo i rasti. Možda se u toj situaciji, kada bude više konkurencije, pojavi neko ko može nabavljati električnu energiju po nižim cijenama - objasnio je Salkić.

Ipak, on dodaje da nema razloga za brigu, jer će regulatori pratiti kretanje cijena za domaćinstva, kako ne bi bilo većih poremećaja.   

Stvoriti pretpostavke

Na pitanje ima li novih kompanija koje su zainteresirane da se bave ovim poslom, Salkić kaže da postoje određene najave o ulasku novih igrača na tržište.

- Možda ih ima i više, ali ja znam za dvije koje su se kod nas interesirale. Jedna je iz Tešnja, druga iz Hercegovine. Iako će od 1. januara biti stvorene pretpostavke za njihov rad, ne očekujem da će se u dogledno vrijeme pojaviti veliki broj firmi. Vjerujem da će, kada se situacija stabilizira, pored tri elektroprivrede, biti pet-šest firmi na tržištu - kaže Salkić.

salkic-mirsad-portret-predsjedavajuci-derk

Salkić: Neće biti poremećaja

Bez negativnih posljedica

Kada su u pitanju nedoumice građana u vezi s potpisivanjem ugovora sa snabdjevačima, Salkić kaže da su entitetski regulatori propisali da i domaćinstva, kao i industrija, moraju imati potpisane ugovore o snabdijevanu.

- Potpisivanjem ugovora ne preuzimaju se nikakve negativne posljedice. No, to je nešto što se mora regulirati. Ugovori će svoje pravo značenje imati kada se sklopi ugovor s nekim drugim snabdjevačem, osim elektroprivreda, jer će tada biti definirana sva prava i obaveze - kaže Salkić.

Delegacija EU  pozdravlja kampanju

Delegacija Evropske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravlja javnu kampanju koju provode Državna regulatorna komisija za električnu energiju i entitetski regulatori o predstojećem potpunom otvaranju tržišta električne energije, prenijela je Fena.  

- Smatramo da je od istinske važnosti da su javnosti dostupne informacije i da javnost razumije šta podrazumijeva liberalizacija tržišta električne energije. Ove su aktivnosti pokazatelj da relevantni akteri u BiH teže ka ispunjavanju obaveze koje je BiH preuzela potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici - naglašavaju iz Delegacije EU.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.