BIH

Kurteš prijedlog za Lukačevo imenovanje uputio Vladi FBiH

Ministar unutrašnjih poslova FBiH potpisao dokument

S. D.

30.11.2014

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš (SDP) proslijedio je Vladi FBiH prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH o imenovanju Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije (FUP) i u narednom četverogodišnjem mandatu, potvrdio je Kurteš za "Dnevni avaz".

Prijedlog bi se pred Vladom FBiH mogao naći već na sjednici u srijedu ili četvrtak. Na naš upit kako će glasati, Kurteš je kazao da će se o prijedlogu raspravljati, ali da ne zna hoće li Vlada uopće glasati o ovom prijedlogu.

- Potpisao sam prijedlog i uputio ga Vladi FBiH. Ostalo nije u mojoj nadležnosti i ne znam hoće li se Vlada o tome uopće izjašnjavati, znam da bi trebala raspravljati o prijedlogu.  Poštujem odluke Nezavisnog odbora i ministar pri upućivanju prijedloga nema zakonsku obavezu da u ovom slučaju daje svoje mišljenje - kazao je Kurteš.

Nezavisni odbor je 18. novembra prilikom intervjua sa sedam kandidata za direktora FUP-a, najboljim ocijenio aktuelnog čelnika ove policijske agencije Dragana Lukača. Vlada u procesu imenovanja može prihvatiti ili odbiti odluku ovog nezavisnog tijela, s čime upoznaje Odbor. Ako Vlada ne prihvati prijedlog, a Odbor potvrdi svoju raniju odluku, ona se istovremeno tumači kao odluka o imenovanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.