BIH

Bondova mašna prva ljubav

Nemanja Stojanović kreira drvene leptirke

Autor:H. LISIĆ

30.11.2014

U potrazi za odgovarajućom leptir-mašnom za proslavu svog rođendana, Nemanja Stojanović iz male varoši Medveđa na jugu Srbije odlučio je da sam nacrta i izradi savršen modni detalj. Od toga je nastao brend  “Bowtie wooden style - Drvene leptir-mašne”.

Razni oblici

- U trenutku kada sam završavao prvu skicu, moj tata se pojavio i predložio mi da uradimo drvenu leptir-mašnu. Bio sam oduševljen, jer ću imati nesvakidašnji unikatni modni detalj – govori mladić.

Ni slutio nije da će to postati biznis od kojeg može plaćati školovanje i priuštiti sve što je potrebno za svakodnevni život.

- Moj otac je pravio različite predmete od drveta i to me je inspirralo da se i ja okušam u spoju modernog dizajna s tradicionalnom izradom. Naravno da prva mašna nije bila ni blizu onome što sam zamislio pa sam sljedeću uradio nešto bolje pa su se tako počele nizati mašne raznih oblika - govori Stojanović.
 
Iako leptir-mašne od drveta naizgled nisu udobne za nošenje, mladi dizajner ističe da se kroz odabir materijala i kombinaciju sa mekanim tkaninama postiže savršen modni detalj.

- Izrada nije tako jednostavan proces kao što se pomisli kada držite mašnu na dlanu. Postoji više etapa, počinje se crtanjem skice pa slijede prijenos na drvo, rezanje, šmirglanje, lakiranje... a tek onda izrada sitnih detalja. Najvažnije je pronaći i uskladiti odgovarajuću boju i teksturu drveta s čvorom na sredini mašne, koji je od tkanine. Drvene pločice povežu se podesivom elastičnom trakom za kragnu - kaže dizajner te dodaje da je svaka mašna jedinstvena i posebna.

leptirke-nemanja-stojanovic

Orahovo drvo

Tradicionalne mašne ili kravate nikada mu se nisu dopadale, ali se zaljubio u leptir-mašnu kada ju je prvi put vidio na filmu s Džejmsom Bondom (James). Iritirala ga je činjenica da su sve napravljene od sličnog materijala, odnosno od platna.

- Svaka šara na mojim mašnama ima svoju priču, koja je meni bliska. Kupcima dajem mogućnost da je razumiju. Kao dječak, oduševljavao sam se bajkom o vilenjacima koji žive u drvetu i koji su tvrdili da svako drvo ima dušu – govori Stojanović.

Materijal koji koristi su suhane strugane daske, a najviše modela radi od orahovog drveta.

- Kada sam prvi put došao na ideju da sam stvaram drvene mašne, prva misao bila mi je hoće li to ljudi kupovati. Nakon prvih provjera, dobio sam pozitivne rezultate. Potencijal svojih radova potvrdio mi se kada sam, nekoliko sedmica nakon što sam objavio prvu kolekciju, dobio ponudu da dizajniram mašne za prestižnog dizajnera enterijera - kaže Stojanović.

Ručno rađene i unikatne drvene mašne danas nose zadovoljni kupci širom regiona i Evrope - od najmlađih do najstarijih, bez obzira na spol.

nemanja-stojanovic

Stojanović: Autor unikatnih modnih detalja

Talent naslijedio od oca

Nemanja je medicinski tehničar, a talent za ručni rad naslijedio je od oci, koji mu je bio najveća potpora u ovom kreativnom poduhvatu.

- Moj tata je u mladosti iz hobija izrađivao ukrasne predmete od drveta i pomogao mi je da izdradim svoju prvu drvenu leptirku. Kada sam mu pokazao šta sam napravio, bio je oduševljen. Motivisao me je da postavim svoje radove na internet - govori Stojanović.

Zajedno do kreacija

- Unikatne mašne prodajem, za sada, preko Facebook stranice “Bowtie wooden style - Drvene leptir mašne”. Svi zainteresirani mogu dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice. Kupci pretoče želju i zajedno dolazimo do kreacije i modela - kaže dizajner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.